Kennis Waarom horen wattenstaafjes niet in het oor?

Wattenstaafjes zijn super praktisch ... alleen in de oren hebben ze niets om naar te zoeken. De belangrijkste reden: je krijgt de oren met de beste zal niet schoon te maken. Integendeel: met een wattenstaafje duw je het oorsmeer nog dieper in de gehoorgang, vaak naar het trommelvlies. Hier kan hij drogen en een harde prothese vormen. Dit kleeft aan het trommelvlies en oefent er voortdurend druk op uit, of hij "irriteert" irritant in het oor en dat is niet alles: met het harde binnenste deel van de staven kun je gemakkelijk de huid van de gehoorgang beschadigen, waardoor pijnlijke ontstekingen en eczeem ontstaan Ten slotte kan het trommelvlies geïrriteerd of gewond zijn.

Je zult meer geschikte methoden vinden om de oren eronder schoon te maken, maar eerst moet je weten: oorsmeer is geen vuil, het heeft biologische functies:

  1. Oorsmeer is een afscheiding van de gehoorgangen waardoor de huid van de gehoorgang vet en soepel blijft.
  2. De afscheiding handhaaft de zure mantel, die de toegang van pathogenen voorkomt.
  3. Met de oorsmeervuildeeltjes (weer) naar buiten.

Sommige secretoire klieren van sommige mensen zijn overactief en produceren te veel oorsmeer. Dan kan zich een graft in de gehoorgang vormen, wat het gehoor sterk vermindert en / of als zeer onaangenaam wordt ervaren. Ben jij een van hen? Laat het overtollige oorsmeer regelmatig om de 3-6 maanden verwijderen - door de huis- of KNO-arts. Daar worden deze methoden gebruikt:

  1. De Schmalzpfropfen wordt door een dun metalen buisje gezogen en uit de gehoorgang verwijderd.
  2. De plug wordt met een kleine haak uit de gehoorgang getrokken.
  3. Als de plug te strak zit, wat vaak het geval is, bijvoorbeeld als u het met een wattenstaafje te diep in het oor hebt geduwd, kan het worden uitgespoeld met lichaamswarm water.

Je kunt natuurlijk ook zelf iets doen om je oren te reinigen. Zelfs als dat nauwelijks nodig is, omdat onze gehoorgangen zichzelf reinigen . Kleine haren dragen overtollig vet, geschoren huidcellen en vuil en stofdeeltjes non-stop naar de uitgang. Daar kun je het gemakkelijk verwijderen met een vochtig washandje. Maar alsjeblieft alleen buiten!

Wat kun je nog meer doen of niet doen:

  • Laat tijdens het douchen water in je oren lopen en schud het daarna uit. Droog de oren vervolgens af met een zachte doek.
  • Shampoo of zeep mag tijdens reiniging niet in de gehoorgang terechtkomen.
  • Als de huid van de oorschelpen droog is en jeukt, wrijf dan een paar druppels huidverzorgingsolie in.
  • Reinig ook de huid achter de oren, het is relatief gevoelig voor ontstekingen. Droog vervolgens grondig.