Kennis Wat is een gezond alternatief voor chips?

Aardappelchips snijden goed met meer dan 500 kilocalorieën en 40 gram vet per 100 gram - maar er zijn gezonde snackalternatieven. Zout stokken, bijvoorbeeld, hebben slechts 350 kilocalorieën en zijn bijna vetvrij. Zelfs zoute popcorn is gezonder - het heeft 440 kilocalorieën en "slechts" 20 gram vet.

Ondertussen zijn er ook veel chipvariëteiten die niet uit aardappelen bestaan. Deze chipvariëteiten omvatten linzen, quinoa, hummus en plantaardige chips. Ze zijn niet gebakken, maar gebakken: dit bespaart vet!

Overigens kun je zelf ook makkelijk chips maken: chips uit de oven zijn veel lager in calorieën dan conventionele chips. Deze snack zal nog gezonder zijn als je groenten gebruikt in plaats van aardappelen (wortels, rode biet, pastinaak, zoete aardappel). Hoe het werkt: snij aardappelen of groenten in zeer dunne plakjes, besprenkel met olijfolie, zout, breng op smaak en bak ongeveer 20-30 minuten knapperig in de oven (zie recept onderaan).

Gezonde snacks

Als je tijdens het snacken een extra dosis vitamines en voedingswaarde toevoegt, zijn gedroogde vruchten ook perfect voor jou: vijgen, dadels, abrikozen of appelringen (gemiddeld ongeveer 300 calorieën per 100 gram).

  • Noten (amandelen, cashewnoten, ongezouten pinda's) leveren eiwitten en essentiële vetzuren - maar een handvol noten zijn voldoende als tussendoortje, omdat ze heel veel calorieën bevatten.
  • Plantaardige sticks met dip (hummus of quark) bevatten weinig calorieën en bevatten nauwelijks suiker.
  • Ook rijstwafels zijn geschikt als snackalternatief: bijvoorbeeld dun omhuld met avocado of nootmuskaat!

Als je de voorkeur geeft aan zoet:

  • Natuurlijk is vers fruit ook een gezond snackidee! Maar je moet het niet overdrijven met fruit - de overmatige consumptie van suiker kan leiden tot spijsverteringsproblemen!
  • Gezonde koekjes worden heel snel gemaakt: verpulver twee rijpe bananen in een kom, meng met havermout en bak ongeveer 10 minuten op 180 ° C - klaar!

Voor alle hapjes is: eet nooit uit de zak! Zet chips en Co beter in een kleine kom en pak de rest weg. Zo voorkomt u ongecontroleerd snacken en ziet u uw porties beter in het zicht!