Kennis Wat kan ik met zijsteken doen?

Er is een goede tip om snel en effectief zijwaarts te vechten: vertragen, regelen en diep ademhalen.

Concreet ziet het er als volgt uit: Gebruik waargenomen kortademigheid, laat alleen lopen of zelfs stoppen. Adem dan in, druk op het pijnlijke gebied, buig het bovenlichaam iets naar voren en laat het los met de uitademing. Wat ook bijdraagt ​​tot een snel herstel: laterale buikspieren strekken zich uit. Je kunt dus mogelijk nog steeds de curve krijgen zonder de run te annuleren.

Overigens vermoeden experts dat zijpiercing het gevolg is van irritatie van de zenuwen in de ribben tussen de ribben. Dit wordt veroorzaakt door de continue beweging van de ribbenkast. Bovendien kan de uitzetting van het diafragma tijdens inspannende ademhaling de pijnlijke reactie bevorderen.

Voorkom het doordringen: als, dan zo!

Hoewel er geen universele formule is om zijdelingse puncties te voorkomen, maar van de theorieën tot opkomst kunnen tips worden afgeleid:

  • De continue toename van het tempo en de bijbehorende gecontroleerde ademhalingsfrequentie, inclusief abdominale beademingstechniek, kunnen bijprikken voorkomen.
  • Een grondige warming-up om het lichaam voor te bereiden op de komende inspanning moet sowieso standaard zijn.
  • Daarnaast wordt aanbevolen om ten minste drie uur voor de run een maaltijd te gebruiken. Degenen die sporten met een volle maag riskeren misselijkheid en prestatiestoornissen omdat het lichaam nog steeds bezig is met de spijsvertering. Gemakkelijk verteerbare krachtige snacks zoals bananen zijn daarentegen al een tijdje geen probleem.

Trouwens, goede preventie van zijsteken is ook een sterke rompspierstelsel, volgens Australische onderzoekers. Personen met een slechte houding hadden meer kans om pijn te lijden onder een studie. Pluspunt: een sterke buik- en rugspieren voorkomen puncties aan de zijkant en bovendien algemene verwondingen. Wat de onderzoekers ontdekten: de gevoeligheid voor hechtingen neemt af met de leeftijd.