Kennis Wat zit er achter de zoetstof erythritol?

Degenen die op zoek zijn naar een alternatief voor commerciële suiker bij het verliezen van gewicht, nemen vaak hun toevlucht tot substituten zoals erythritol. De suikervervanger is commercieel verkrijgbaar als "Xucker light" en behoort chemisch tot de suikeralcoholen . Klinkt nóg kunstmatiger dan het is: Erythritol komt van nature voor in kaas, fruit en pistachenoten.

Erythritol wordt echter kunstmatig geproduceerd voor de hoeveelheden die nodig zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Bepaalde soorten gist fermenteren normale suiker en de calorie-vrije versie is klaar. De zoetkracht is iets lager en is ongeveer 70% van die van de suiker.

Het calorie-vrije suikeralternatief is volledig in lijn met de trend: muesli, jam, chocolade en co zijn al gezoet met erythritol.

Voorzichtig met de dosering: Erythritol kan in grote hoeveelheden leiden tot spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel, Bachache en diarree. Volgens studies is de suikervervanger overigens onschadelijk voor de gezondheid.

Top 5 - zodat u gezoems kunt gezoeten

  1. Kokosbloesemsuiker : wordt gewonnen uit de bladeren van de kokospalm en heeft een vergelijkbare zoetkracht als suiker. Het voordeel: het bevat veel belangrijke voedingsstoffen en zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt als suiker - zo groot bij het verliezen van gewicht.
  2. Gedroogd fruit : rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen en co. Zijn tijdens het drogen beroofd van water, maar de suiker blijft erin. De gedroogde vruchten smaken erg zoet en bevatten tegelijkertijd veel belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen. Een geweldig alternatief voor het zoeten van ontbijtgranen en koekjes.
  3. Ahornsiroop : gemaakt van Canadese esdoorns en is een gezond suikeralternatief: de siroop bevat minder vrije fructose en zit vol met mineralen en sporenelementen. Hij heeft ook ongeveer 140 kcal per 100 gram minder dan normale suiker.
  4. Stevia : De zoetstof is afgeleid van de bladeren van de stevia plant en heeft 0 calorieën. Stevia is echter 300 tot 450 maal zo zoet als suiker en wordt door sommige suikerminnaars als even wennen en onnatuurlijk beschouwd.
  5. Suikerbietensiroop : de siroop overtuigt op vele manieren: het bevat minder calorieën dan suiker - u kunt 100 kcal per 100 gram besparen. Daarnaast bevat de siroop een supervoedingsstoffencombinatie van foliumzuur, kalium, ijzer en magnesium en kan deze scoren met zijn moutige smaak, vooral bij het bakken.