Wat zijn de gezondheidsrisico's van tatoeages?

De Bundesliga is bijna helemaal vol, nauwelijks een professional zonder tatoeages. Moeders, grootvaders, filisters, hipsters - bijna allemaal zijn ze nu getatoeëerd. Negeer je de gezondheidsrisico's van tatoeages of zijn de tekenen van zwarte of kleurrijke lymfeklieren, huiduitslag en huidlaesies net zo tactisch? Wat zeggen dermatologen, wat zijn de ervaringen van langdurig tatoeëerders? Eén ding is zeker: als je een tattoo wilt laten maken, vraag dan eerst aan de tattoo-artiest wat zijn handelsvergunning is. Alleen als hij zijn studio heeft, wordt gecontroleerd op hygiëne. Niettemin blijft het probleem van kleuren bestaan: van velen wordt vermoed dat ze kanker veroorzaken.

Er is zoveel wetenschappelijk bewezen: de tattekleuren blijven niet waar ze gestoken worden, maar dwalen door het lichaam. Wolfgang Bäumler, natuurkundige en pigmentexpert: "Tatoeages bij de lymfeklieren zijn zeker zo kleurrijk als de tatoeage."

Dit is hoe tatoeage kleuren in het lichaam werken

Er zijn nog veel onduidelijkheden over het effect van tatoeage-inkten in het lichaam, vooral als het gaat om langetermijngevolgen. Veel tattoo-artiesten gebruiken verven met azokleurstoffen die kanker veroorzaken. Veel kleuren zijn geladen met zware metalen. Er zijn nu neonkleuren die onder de huid schijnen. Welke langetermijneffecten ze hebben is niet bekend. Tot nu toe bekend ...

  • allergische en ontstekingsreacties van het lichaam op tatoeages.
  • kortdurende reacties zoals duizeligheid, vermoeidheid en afzetting op de prikplaatsen .
  • Het Federale Instituut voor Risicobeoordeling, Sectie Productveiligheid, is bekend dat in zes procent van alle getatoeëerde zelfs op de lange termijn, er iets achterblijft, zoals een sensibilisatie van de huid, die reageert met uitslag in zonlicht of vorming van knobbelvliezen.
  • De genoemde gevolgen doen zich voor bij klanten van geregistreerde tattoo-artiesten. Helemaal onhandelbaar zijn de risico's van niet-geregistreerde tattoo-studio's.