Kennis Welke soorten fruit rijpen na aankoop?

Een hard, groen fruit in de supermarkt, dat op de een of andere manier nog niet 'klaar' is - wie moet het kopen? Afhankelijk van welk ras het is, is er niets mis met deze vrucht! Er zijn inderdaad vruchten die, zelfs als ze niet langer aan de boom hangen, nog rijpen. Verantwoordelijk hiervoor is het plantenhormoon ethyleen. Het zorgt ervoor dat het zetmeel tijdens het rijpingsproces in suiker wordt afgebroken. Het zorgt er ook voor dat de groene plant chlorofyl afgeeft en andere plantaardige kleurstoffen, zoals carotenoïden, worden gevormd. Dit gebeurt echter niet na het oogsten in alle soorten fruit. Daarom is het verdeeld in rijpende en niet-rijpende variëteiten. Appels bevatten appels, abrikozen, avocado's, bananen, peren, vijgen, honingdauwmeloenen, kiwi's, mango's en tomaten.

Tips voor een goede opslag

Omdat ethyleen een gasvormige substantie is, is het niet beperkt tot het enkele voedsel, maar kan het uit de schaal ontsnappen. Als gevolg heeft het ook invloed op het rijpingsproces van het omringende voedsel. Dit is vooral belangrijk voor niet-rijpende levensmiddelen. Deze omvatten bessen, citrusvruchten, paprika's en verschillende soorten kool. Als dit bijvoorbeeld verband houdt met een appel of banaan, veroorzaakt het uittredende etheen geen rijpingsproces, maar versnelt het ouder worden. Het voedsel begint te rotten, verliest zijn smaak en stevigheid. Om dit te voorkomen, moet u altijd rekening houden met het afzonderlijk opslaan van milder en niet-rijpend voedsel om ongewenste veroudering te voorkomen.

Als u daadwerkelijk hebt gekozen voor het 'onvolgroeide' fruit in de supermarkt, wilt u misschien het rijpingsproces versnellen. Om dit te bereiken, is het raadzaam om het fruit in een papieren zak te bewaren. De zak vormt dan een soort beschermend omhulsel, waarin het etheen langer wordt vastgehouden en aldus het rijpingsproces efficiënter kan aansturen.