Welke oefeningen in rectus diastase?

Zwangerschap kan ervoor zorgen dat je buikspieren uiteenvallen - maar dat is niet het geval bij alle zwangere vrouwen. Het dichtst kun je het gat in de navel zien of voelen. Na de bevalling duurt het een tijdje voordat de rectus diastase achteruitgaat. Daarom moet je een paar weken wachten met een zuivere buiktraining, terwijl je al heel snel na de geboorte kunt beginnen met een lichte bekkenbodemtraining. Ons advies: Wat u ook wilt trainen: laat uw arts of verloskundige u de GO geven!

Je kunt een actieve rol spelen door je lichaam na de zwangerschap weer in vorm te krijgen, als je de volgende do's en don'ts volgt:

te voorkomen:

  • Alle crunch- en situps-bewegingen vanuit de rugligging. Ze verhogen de diastasis in plaats van deze te sluiten.
  • Ook taboe zijn alle trainingen waarbij de buikspieren extreem veeleisend zijn . Je moet ook bewegingen vermijden waarin je extreem achterover buigt - hier worden de rechte buikspieren overbelast.
  • Elke beweging en oefening die uw buikwand zwaar belast, moet worden vermeden.

Dat helpt:

  • Bekkenbodemoefeningen! Als de arts of verloskundige het goed geeft, kun je zachtjes beginnen zes uur na de geboorte. Maar let op: een zuivere buiktraining heeft een negatief effect op de bekkenbodemtint - totdat de opening (rectus diastasis) tussen de rechte buikspieren in het midden van de buik gesloten is (kan met uw vingers worden gevoeld). Dat is ongeveer vier weken tot vier maanden na de bevalling.
  • Voor de rechte buikspieren eerst de schuine en transversale buikdelen versterken - bijvoorbeeld met zijwaartse romp, ruitenwissers (liggende benen omhoog, langzaam iets naar de zijkant kantelen) en staande rotatieoefeningen op de kabel, waarbij de romp ronddraait, terwijl het bekken naar voren is gericht blijft.