Kennis Welke oefeningen moet iemand niet met een hernia doen?

Elk jaar lijden ongeveer 800.000 mensen in Duitsland aan een hernia, ook wel prolaps genoemd. De wervelkolom wordt het zwaarst belast in het lendegebied. Dat is ook de reden waarom 80 tot 85 procent van alle verzakking daar plaatsvindt. De oorzaken van een bandzaagincident zijn talrijk: aanleg, zwaarlijvigheid, slechte stress en zwakke rugspieren zijn de belangrijkste boosdoeners - naast ongevallen en verwondingen.

Maar een verzakking is geen reden om niet meer actief te zijn. Integendeel: totale immobiliteit of immobilisatie is nogal contraproductief. Daarom is bij de behandeling van een prolaps beweging een zeer belangrijk onderdeel.

Herniated Disc: dit zou je nu moeten vermijden

Oefening is alleen oké na een verzakking als je bepaalde regels volgt. Dit zijn de No Gos:

  • Sportieve disciplines waarbij de wervelkolom steeds vaker wordt blootgesteld aan schokkende belastingen - zoals paardrijden, hardlopen en sporten.
  • Sporten met aanzienlijke piekbelastingen en ook die met sterke rotaties in combinatie met laterale neigingen - bijvoorbeeld golf, skiën, sporten en terugslagdisciplines zoals tennis, badminton en squash.
  • Te veel zitten is niet bepaald bevorderlijk. Verander vaker de lichaamshouding.
  • Krachtoefeningen: vermijd alle oefeningen waarbij de wervelkolom ronddraait - zoals sit-ups en crunches. Zelfs oefeningen waarbij zijbuigen of roteren vereist is, zijn taboe.

Deze activiteiten helpen

Na een hernia moet u ongeveer 5 dagen uw rug blootstellen aan stammen met een lage intensiteit. Gerichte beweging in het water is nuttig: bijvoorbeeld aquatraining, kruipen en rugslag (vermijd schoolslag). Sporten zoals fietsen (vlakke ondergrond), langlaufen of inline skaten zijn prima (maar dit kan tot vallen leiden - dus wees vooral attent).

Het belangrijkste is dat je geniet van de oefening en dat het regelmatig wordt gedaan. Bovendien moet u geen pijn voelen in sport of lichaamsbeweging - zelfs in armen en benen!

Planken zijn geweldig - ze versterken de rug- en buikspieren. Deadlifts of deadlifts is redelijk goed - als de uitvoering honderd procent technisch schoon is! Hier: geen maximale belasting, eerder minder weerstand en hogere herhalingsfrequenties. Torso-oefeningen in buikligging, voorzichtig uitgevoerd, kunnen ook nuttig zijn.