Kennis Hoe lang is de ideale vakantieduur?

Hoe lang moet de vakantieperiode zijn voor het best mogelijke herstel, onderzoekers antwoorden ongelijk. Vroeger dacht men dat recreatie pas na twee weken vakantie begint en dat het langer meegaat, hoe langer de vakantie duurt, jongere studies gaan ervan uit dat al een lang weekend of een korte reis om te ontspannen voldoende zou kunnen zijn. De wetenschappers zijn zeker: ontspannen is ook een typevraag. De vraag naar de ideale vakantieduur staat geen generalisatie toe. Kortom, het is niet de lengte die bepalend is voor de recreatieve waarde van een vakantie, het hangt meer af van hoe. Hoe ervaar ik de time-out? Hoe vrij ben ik in mijn ontwerp? Warme temperaturen, sportactiviteiten, afstand van smartphone & tablet en vrije tijd zouden de recreatieve waarde vaak versterken. "Als je het goede doet, kun je na een week goed uitgerust zijn", zegt psycholoog Alfred Gebert bijvoorbeeld.

Maximaal herstel na 2 weken

Uiterlijk na twee weken vakantie, zegt de werkpsycholoog Thomas Rigotti in de Süddeutsche Zeitung, geen extra winst. Daarom beveelt de expert een iets langere vakantie en andere kleinere pauzes aan, want zelfs als dat bewezen is, heeft de planning van vrije tijd al een positief effect op het herstel. En omdat je geen rust kunt krijgen, is het verstandig om het hele jaar door kleine pauzes te installeren. Omdat: na één tot maximaal drie weken is het verzameleffect verloren.

Dat gebeurt als je ontspant

  • Op dagen zonder werk neemt het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol af.
  • Buik-, hoofd- en rugpijn komen minder vaak voor op vrije dagen.
  • Omdat je vaker buiten bent, krijg je meer blootstelling aan zonlicht en verhoog je dus het niveau van vitamine D en het gelukshormoon serotonine. Het resultaat: de goede stemming neemt toe, de ene is meer in balans en tevreden.
  • Het is bewezen dat herstellende mensen sneller werken en meer geïnteresseerd zijn in oplossingen.
  • Omgekeerd, volgens een Amerikaans-Amerikaanse langetermijnstudie: mensen die zelden op vakantie gaan, verhogen hun risico om te overlijden aan een hartaanval.