Kennis Welke sporten kunnen worden gedaan in geval van zwaar overgewicht?

Overgewicht hebben is tegenwoordig de grootste gezondheidsmoordenaar. 67 procent van de mannen, meer dan 50 procent van de vrouwen en meer dan elk zevende kind (leeftijd: 3 tot 17 jaar) is volgens onderzoeken van het Robert Koch Instituut overgewicht, dat wil zeggen: heeft een body mass index (BMI) van 25 of hoger. Obesitas begint bij een BMI van 30 (zie hieronder). Het punt is, hoe zwaarder u bent, hoe beter u moet oppassen dat uw cardiovasculaire systeem, evenals uw pezen, ligamenten en gewrichten niet worden beïnvloed door inspanning. Voor bijzonder zware atleten, waar het gewicht niet zo veel is, speciaal aanbevolen, zoals zwemmen en aquafitness.

Bereken eerst uw BMI, zodat u grofweg de omvang van uw overgewicht kunt schatten. De definitie voor de BMI is: lichaamsgewicht in kilogram gedeeld door de lengte in vierkante meters. En dit zijn de gewichtsklassen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO:

Normaal gewicht 18.5-24.9

Overgewicht ≥ 25

Pre-adipositas 25.0-29.9

Obesitas Grade I 30.0 -34.9

Obesitas graad II 35.0-39.9

Zwaarlijvigheidsgraad III ≥ 40

Sport in zwaar overgewicht

Het belangrijkste voor het verminderen van het lichaamsgewicht is een actieve mix van duursporten, krachttraining en beweging in het dagelijks leven! Dit is hoe het werkt:

 • Krachttraining: Gewichtstraining verandert de lichaamssamenstelling positief. Het aandeel van de magere spiermassa neemt toe - dit betekent ook een toename van de basale stofwisseling. Dientengevolge verbrandt het lichaam meer en meer calorieën - zelfs in rust - overdag en 's nachts. Nog een voordeel van krachttraining: de gewrichten, die zwaar belast zijn wanneer ze te zwaar zijn, worden gestabiliseerd.
 • Duurtraining: het cardiovasculaire systeem wordt versterkt, de algehele gezondheid verbetert. Bovendien gaat Cardiosport een hoge bloeddruk tegen, verbetert het cholesterol en heeft het een positief effect op type 2-diabetici.
 • Dagelijkse beweging: is erg belangrijk voor een meer dynamische levensstijl. Experts adviseren een stappentelling van 2000 per dag. De beste manier om dit te doen is om een ​​stappenteller te gebruiken.

Hoe vaak moeten zwaarlijvige mensen trainen?

Algemene aanbevelingen voor een minimum aan lichaamsbeweging zijn: twee sportsessies per week, bij voorkeur niet op opeenvolgende dagen. Daarnaast wandelingen of fietstochten. Elk bewegingseiland duurt minstens 30 minuten. Optimale sporten voor overgewicht zijn:

 • Duursporten:
  - Hardloopactiviteiten: stevig wandelen, nordic walking, wandelen
  - Lichaamsgewichtverminderingsactiviteiten: fietsen, ergometer / hometrainer, zwemmen, aquafitness
  - Voorwaardelijk geschikt: langlaufen, roeien, dansen, golfen (zonder buggy)
 • Weight Training:
  - Holistische programma's: Yoga, Pilates, Tai Chi
  - weerstandstraining: Theraband of kabel, geleide training op apparatuur, workouts met vrije gewichten (korte en lange halter)