Kennis Welke sporten zijn geschikt voor senioren?

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de gezondheid en men blijft lichamelijk en geestelijk fit voor langer. De zorgverzekeraars weten dit ook, en daarom zijn er al veel verschillende trainingsaanbiedingen in samenwerking met zorgverzekeraars voor gezondheidspreventie. Sportactiviteiten hebben een positief effect op de hersenprestaties, balans en valpreventie . Voor degenen die niet de juiste sport voor zichzelf hebben ontdekt, volgen hier enkele ideeën. En wie dacht tot nu toe, sport was alleen iets voor jongeren, hij had ongelijk en zal verbaasd zijn! Trouw aan het motto: wie rustte, de roest.

  1. Zwemmen: een uitstekende totale lichaamstraining voor alle spiergroepen. Veel mensen vinden het gemakkelijker om te trainen in het water dan te sporten op het land. Senioren kunnen op zwemplanken rekenen als ondersteuning in het water om beweging te oefenen of te verlichten.
  2. Nordic Walking: De zachte endurancesport vindt plaats in de frisse lucht, activeert het cardiovasculaire systeem en traint het hele lichaam. Alleen de twee wandelstokken zijn nodig en natuurlijk de juiste techniek - dan kan Nordic Walking alleen of in een groep worden gedaan.
  3. Fietsen: Fietsen verbetert de bloedcirculatie, leidt coördinatie en balans op en versterkt spieren. Bovendien is de fiets ook geschikt als milieuvriendelijk vervoermiddel, waarmee u tegelijkertijd fit en vooruitgaat. Positieve bijwerking: in de toekomst zal het ook gemakkelijker voor u zijn om trappen te beklimmen, omdat uw benen tijdens het fietsen worden getraind.
  4. Dansen: Weense wals, tango of cha-cha-cha - elke gepensioneerde vindt snel de juiste dans voor zichzelf. Plezier is de belangrijkste prioriteit en u bevordert uw sociale contacten. Niet te vergeten: dansen vereist veel concentratie!
  5. Gymnastiek / Wateraerobics: om fit en flexibel te blijven, zelfs op hoge leeftijd, hebben veel gepensioneerden voor gymnastieklessen, zoals aerobics, inspiratie. Ook het natte alternatief in water, aqua-gymnastiek, is ideaal voor senioren, omdat het de gewrichten beschermt en het gemeenschapsgevoel versterkt.
  6. Wandelen: de populaire massasport voor iedereen. Tijdens een lang verblijf in de frisse lucht kunt u uw uithoudingsvermogen verbeteren en uw gedachten de vrije loop laten. Elk bepaalt zijn eigen snelheid.
  7. Pilates / Yoga: Pilates en yoga zijn tot op hoge leeftijd uitvoerbaar. Inhoud zijn voornamelijk oefeningen die de rug-, buik- en bekkenbodemspieren trainen. De individuele oefeningen worden langzaam en op een gecontroleerde manier uitgevoerd en er wordt bewust aandacht besteed aan de ademhaling, die vooral de gezondheid en het welzijn verbetert.
  8. Golf: Golf is goed voor de gezondheid. De beweging in de natuur helpt gestresste mensen hun kracht terug te krijgen, en zelfs patiënten met een hoge bloeddruk kunnen zonder gevaar sporten.
  9. Backfitcursussen: voor diegenen die zich willen ontdoen van vervelende rugklachten of die willen voorkomen. Gerichte oefeningen versterken het gehele spierstelsel, bevorderen de flexibiliteit en compenseren bestaande disbalansen. Frequente hulpmiddelen: ballen en Therabänder.
  10. Stoel / stoel Gymnastiek: bijzonder geschikt voor lichamelijk ernstig beperkte mensen. Met verschillende oefeningen (soms ook met hulpmiddelen zoals ballen, tassen of kleding), worden de spieren voorzichtig opgebouwd en neemt de behendigheid toe om fit te blijven.