Kennis Hoe groenten op een vitaminevriendelijke manier bereiden?

Heel zacht is stomen. Hiervoor worden de groenten gekookt in een zeef boven een pan in stoom - olie die je daarvoor nodig hebt! Broccoli, bloemkool, wortelen, asperges, maar ook aardappelen zijn perfect voor deze methode. Onze tip: specerijen en kruiden in het water ondersteunen de smaak van de groenten! Blancheren is met name geschikt voor groenten met korte kooktijden, bijv. Als mangetout of kool. Voor dit doel worden de gereinigde groenten maximaal 4 minuten in gezout water gekookt en vervolgens in ijswater gedoofd, zodat het kookproces wordt gestopt. Dit beschermt niet alleen de vitamines, de groenten behouden ook hun mooie kleur.

By the way: Natuurlijk zijn er groenten die niet goed worden verdragen rauw of zelfs giftig - hier is een geschikte bereidingswijze van geleden (zie boven)! Veel groenten kunnen echter ook direct worden geconsumeerd, zoals koolrabi, bladspinazie en co. In deze vorm bevatten ze de meeste vitaminen. Anders is de beste manier om de vitamines te beschermen hier te lezen:

Vitaminen beschermen: Do's & Don'ts

Te veel hitte, te lange kooktijd of zelfs de verkeerde bereidingswijze zijn echte vitaminedoders. Probleem Pot: Bij het koken van groenten in water verliezen we twee keer: de in water oplosbare vitaminen en mineralen worden in het kookwater gespoeld en de groenten worden tegelijkertijd modderig en niet-eetbaar. De regel is: hoe minder water er wordt gebruikt bij het koken, hoe beter! Afhankelijk van het recept kun je het kookwater blijven gebruiken en er bijvoorbeeld een saus of soep van maken!

Dus je hebt het meeste van je groenten:

  • Sommige vitamines zijn vetoplosbaar en kunnen alleen worden geabsorbeerd door ons lichaam in combinatie met vet. Daarom moet je altijd een klein beetje olie aan je salade of groenten geven !

  • Koop uw groentenoogst vers en wacht niet te lang met voorbereiden! Het moet donker en koel worden bewaard.

  • Was kort voor gebruik en hak hem dan fijn.

  • Bak de groenten eerst snel op hoog vuur en laat het garen vervolgens afkoelen op een lage temperatuur.

  • Als groenten te lang te warm worden gehouden, gaan veel vitamines verloren. Eet daarom direct na het koken of laat het snel afkoelen en verwarm het indien nodig later op.