Kennis Hoe voorkom ik reistrombose?

Vooral tijdens het vakantieseizoen reizen we veel in het openbaar vervoer - en zitten vaak uren in de auto, trein of vliegtuig. Maar dit is waar het gevaar van trombose toeneemt. Omdat als het krap is en we weinig bewegingsruimte hebben, benen om te ontspannen of los te laten, het risico groter wordt. Dit creëert een bloedprop die een bloedvat blokkeert. Als het oplost en naar de longen migreert (embolie genaamd), kan het het orgel beschadigen en fatale gevolgen hebben. Tip # 1 Voorkomen reizende trombose: Plaats regelmatig kleine oefeneenheden zodat het bloed zich niet ophoopt in de benen.

Veilig reizen zonder trombose

  • Bij sommige mensen is er een genetische belasting op de vorming van bloedstolsels. Een eenvoudige bloedtest bij de dokter kan informatie verstrekken.
  • Roken, overgewicht en het gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonvervangende producten zijn bijkomende risicofactoren voor de ontwikkeling van trombose.
  • Zelfs met kortere ritjes per auto, trein of bus is het de moeite waard om speciale reiskousen te dragen. Het dichte nylonweefsel oefent druk uit op het onderbeen en helpt de aderen om bloed van de benen terug naar het hart te pompen. Vooral voor vluchten met retourvluchttijden van minstens acht uur is het de moeite waard om reiskousen of trombose-kousen te dragen die zijn voorgeschreven door de arts.
  • Om de doorbloeding te stimuleren, moet je altijd pauzes nemen (in de auto) of opstaan (vlieger en trein) om je benen voor te stellen, uit elkaar te schudden en een beetje op de toppen van je tenen te schommelen.
  • Reizigers met een significant hoger risico op trombose kunnen door de arts een heparinespuit worden voorgeschreven - een stof die de bloedstolling remt en kan worden geïnjecteerd voordat ze langer reist.