Kennis Hoe gezond is netelthee?

Reeds de Romeinen gebruikten de brandnetelplant als bacteriemoordenaar bij infecties. Voor het genezende effect zijn de secundaire plantaardige stoffen, vooral flavonoïden, verantwoordelijk, die de brandnetel dienen om roofdieren af ​​te weren. Dat is precies hoe het met ons werkt. Alleen dat onze vijanden meestal bacteriën zijn.

Het onderzoek is ijverig geweest en heeft uitgewezen dat de brandnetel niet alleen antibacteriële effecten heeft, maar ook ontstekingsremmend en metabolisch stimuleert - eigenlijk het perfecte ingrediënt voor de detox-levensstijl. Desalniettemin moeten we de brandneteliter niet overhaasten, omdat het diuretisch effect de nieren kan belasten. Maar nog belangrijker is het soms hoge nitraatgehalte, omdat brandnetel groeit op nitraatrijke bodems. Daarom moet je vooral voorzichtig omgaan met brandnetelextract.

DIY: brandnetel gezond en lekker!

Aftreksel van de brandnetelthee zou verkeerd zijn, omdat er te veel goeds in zit. Naast het hoge gehalte aan flavonoïden, kan de medicinale plant veel kalium, calcium en magnesium bedenken, evenals een vet plus vitamine C. Nettle tea is niet alleen iets voor fijnproevers, maar ook voor fitties!

Voor doe-het-zelf-fans: je kunt ook zelf neteliethee maken. De plant is van de lente tot de herfst buiten te vinden. En daar zijn we al met het probleem bezig:

  • Brandnetel uit openbare parken of uit de berm is bah!

Voor echt goede brandnetelthee moet je uit de grote smog van de stad en de natuur in! Een voedingsrijke brandnetelplant moet er weelderig groen uitzien en mag geen volle bloemen of zaadstengels bevatten - idealiter verzamelen in mei! En: vergeet niet wegwerphandschoenen, anders zijn er vervelende luchtjes.

  • Thuis gaat het drogen - bind de brandnetel gewoon aan kleine boeketten en hang aan de stelen. Voor de detoxkoffer giet je ongeveer 2 g gedroogde bladeren met 250 ml kokend water en laat je het 5 minuten trekken. 1-2 kopjes per dag - en je immuunsysteem zal je bedanken!