Kennis Hoe gezond zijn waterbedden?

Als je nog nooit een waterbed hebt gezien, kun je denken aan een helderblauwe minipool met rubberen kleding die als een luchtbed in de zee zwaait - zoals op onze foto hierboven. Helaas is de realiteit iets minder spectaculair, maar beduidend meer ontspannend, omdat: een waterbed visueel niet van een normale matras verschilt.

Maar nu het gezondheidsaspect: het liggen in het waterbed moet meer ergonomisch zijn, omdat het water een perfecte aanpassing van de matras aan het lichaam mogelijk maakt. Waterbedden zijn daarom eigenlijk een medisch hulpmiddel en zijn voornamelijk ontwikkeld voor mensen met rugklachten . Verschillende studies hebben aangetoond dat bovendien de diepe slaapfase moet worden verlengd en de circulatie moet worden verminderd. Slaap zou over het algemeen ontspannender zijn. Er zijn tot nu toe geen harde nummers. En: Volgens orthopedisch chirurgen kunnen dit ook Normalo-matrassen zijn!

Waterbedden: daar draait het allemaal om!

Als je het gevoel hebt dat je 's ochtends gekneusd wordt omdat je gewoon niet de juiste matras voor je kunt vinden of als je allergisch bent, dan kan een waterbed je zeker lonen. Allergiepatiënten hebben er het meest baat bij, omdat de stoffen bekleding aan het waterbed eenvoudig wordt verwijderd - en dus in de wasmachine. De vinylrand veegt kort weg en de matras is als nieuw.

Maar voordat u een waterbed kiest (de prijzen in de handel voor een compleet bed beginnen meestal bij ongeveer 500 euro), moet u zeker advies inwinnen bij verschillende aanbieders. Deze drie feiten zijn belangrijk:

  1. Softside of hardside? Deze criteria komen grofweg overeen met de hardheidsgraden in een normaal matras. In een waterbed op de zachte kant ligt de waterkern in een schuimafdekking die de warmte absorbeert. Dus het energieverlies wordt laag gehouden. Hardside waterbedden zijn de oudjes met een houten frame. Het warmteverlies is hier aanzienlijk groter.
  2. Verontreinigende stoffen in het materiaal? In sommige waterbedden werden weekmakers in het materiaal opgenomen om het oppervlak meer gelijkvormig te maken. Weekmakers komen op verschillende manieren het lichaam binnen en kunnen schadelijke effecten hebben.
  3. Stroomverbruik? Waterbedden hebben echt veel energie nodig! Energiebesparende technologieën zijn daarom essentieel: de watermatras moet de warmte goed weerkaatsen en heeft een ademende allround isolatie.