Kennis Hoe weet ik of ik lactose-intolerantie heb?

Kort na de latte macchiato begint het met volheid, buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree. Als deze symptomen regelmatig optreden na ongeveer vijftien minuten tot anderhalf uur na het nuttigen van melk of zuivelproducten, kan lactose-intolerantie aanwezig zijn. Tussen 15 en 25 procent van de Duitsers wordt geacht lactose intolerant te zijn. Dit is geen ziekte, maar een voedselintolerantie en meestal genetisch, in sommige gevallen het gevolg van gastro-intestinale operaties, ziekten of medicijnen. Het lichaam kan geen melksuiker (lactose) verteren omdat het enzym lactase ontbreekt in de dunne darm. Lactose komt in de dikke darm zonder splitsing, waar het wordt gefermenteerd door bacteriën. Onaangename gastro-intestinale klachten zijn het gevolg.

Vaak treedt lactose-intolerantie alleen op in de volwassenheid. Kinderen hebben meestal nog steeds genoeg lactase in de dunne darm, maar naarmate ze ouder worden, sluit het lichaam de productie af. Maar dat betekent ook: we hebben altijd wat lactase in de darm, dus het dieet hoeft niet volledig te worden veranderd. Een druppeltje room in de koffie of zelfs een stuk kaas op brood verdraagt ​​bijna iedereen! Maar kijk eerst hoe je melktolerantie is - heb je vaak last van de volgende symptomen?

Typische symptomen van lactose-intolerantie

 • buikkrampen
 • opgeblazen gevoel
 • opgeblazen gevoel
 • darmgeluiden
 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • uitputting
 • hoofdpijn

Tests voor lactose-intolerantie

Met deze drie eenvoudige methoden kunt u thuis controleren hoe gevoelig u bent voor lactose.

 1. Zelftest: Drink 's morgens een glas melk op een lege maag. Hoe reageert je lichaam?
 2. Dieet: Vermijd lactose gedurende twee weken in melk, room, kwark, chocolade, gebak, snoep en veel afgewerkte producten. Wat gebeurt er als je weer zuivel eet?
 3. Voedingsdagboek: welke symptomen treden op na het eten van zuivelproducten? Verlicht je de symptomen als je lactose vermijdt?

Als u vermoedt dat u lactose-intolerantie heeft, dient u een arts te raadplegen die specifieke tests zal uitvoeren, zoals een waterstofademtest of een genetische test. Na een duidelijke diagnose moet het dieet doelgericht zijn, met een voedingsdeskundige die kan helpen. Veel producten bevatten verborgen lactose, maar tegelijkertijd bieden supermarkten nu een breed scala aan lactosevrije alternatieven. Maar pas op: Er zijn ook producten met "lactosevrij" geadverteerd, die hoe dan ook nauwelijks suikermaïs bevatten - zoals kazen zoals Gouda, boterkaas, Edam of Tilsiter (minder dan 1 g per 100 g kaas). Met dergelijke producten is gewoon heel goed verdiend!

Overigens is het ook belangrijk om het risico op calciumgebrek te vermijden door geen zuivelproducten te gebruiken! Je kunt dit eenvoudig voorkomen door lactosecapsules te kopen bij de apotheek . Dan kunt u zelfs zuivelproducten consumeren zonder ongemak te riskeren.