Kennis Hoe gezond is ingeblikt fruit?

Ingeblikt fruit is een handig alternatief wanneer je snel moet gaan of geen tijd hebt om te gaan winkelen. Het is al gewassen en geschild - en is ook langer houdbaar dan vers fruit. Praktisch als we ons in de winter als perziken voelen. Veel vitamines en mineralen gaan echter verloren door conservering omdat het blikvoer kort na het bottelen wordt opgewarmd. Een ander verlies aan vitamines is het gevolg van het feit dat de in water oplosbare vitaminen in het ingeblikte water terechtkomen, dat in de meeste gevallen niet wordt gegeten. Lichtgevoelige vitamines, zoals vitamine C, gaan ook verloren na een lange opslagperiode. Het positieve van ingeblikt fruit is echter dat bacteriën en ziektekiemen in het blik worden gedood door het productieproces. Niettemin kan ingeblikt fruit de voedingswaarde van vers fruit niet vervangen.

Suikerbommen uit het blik

Ingeblikt fruit kan soms een alternatief zijn voor vers fruit. Voorzichtigheid is echter geboden bij het kiezen van ingeblikt voedsel: vrijwel alle blikjes bevatten een grote hoeveelheid suiker. Gemiddeld bevatten fruitconserven bijna twee keer zoveel suiker als vers fruit! Ter illustratie: 100 gram perzik in blik bevat 19 gram suiker, terwijl verse perziken minder dan 9 gram suiker bevatten. Sommige conserven zijn alleen "lichtgezoet" en als zodanig gelabeld. "Licht gezoete" producten bevatten nog steeds iets minder dan 15 gram suiker.

  • Dus misschien is het gezonder om fruit in blik te wassen voordat het wordt gegeten? Nee. Omdat afwassen het verlies van voedingsstoffen verhoogt, omdat mineralen en vitaminen worden uitgeloogd, die ook in de afvoer terechtkomen.
  • Een gezonder alternatief voor ingeblikt fruit is Tiefkühlobst - Dit is niet gesuikerd en wordt direct na de oogst ingevroren, wat resulteert in slechts een zeer klein verlies van voedingsstoffen!

Dat is wat fruit zo gezond maakt

Naast essentiële vitaminen en mineralen bevat fruit ook veel vezels . Deze hebben een positief effect op onze spijsvertering en zorgen voor een langdurige verzadiging. Overigens zijn de meeste voedingsstoffen in de vrucht direct onder de huid. Daarom moeten de variëteiten die slechts een dunne schaal hebben, rustig worden gegeten, zoals appels, peren of perziken. Maar ook de kommen met kiwi's kunnen worden gegeten, zelfs als de smaak zeker kan worden beargumenteerd.