Kennis Hoe groot is een portie?

De juiste portiegrootte is individueel - maar kan eenvoudig worden bepaald. Een gids voor het juiste gedeelte: onze hand. Praktisch, omdat ze er altijd is en rekening houdt met onze lengte en ons geslacht naast onze leeftijd. Betekenis: kinderen en vrouwen hebben kleinere handen dan mannen en hun porties moeten overeenkomstig kleiner zijn. De gezondheidsactie "5 per dag" door de Duitse Voedingsmaatschappij is ook gebaseerd op dit systeem: we nemen dagelijks 5 porties fruit en groenten. Eén portie komt overeen met ongeveer een handvol. Volwassenen moeten ongeveer 400 gram groente en 250 gram fruit per dag eten.

Leid waarden voor de juiste portiegrootte

De volgende portiegroottes zijn indicatief en dienen zo nodig te helpen koken. Een hoofdmaaltijd mag een totaalgewicht van 750 gram niet overschrijden - inclusief drankjes!

 • Groenten : een handjevol groenten voor een volwassene staat gelijk aan ongeveer 80 tot 150 gram. Verspreid over de dag, zouden de groenten moeten worden gekookt en rauw worden gegeten. Voorbeelden van een portie zijn een paprika, een kleine koolrabi, drie tomaten, een kleine doos met groenten of twee handen vol met kleine gesneden salade.
 • Fruit : een portie is gelijk aan ongeveer twee handenvol bessen, een appel, een banaan, vijf pruimen of een glas vruchtensap met 100% fruitgehalte.
 • Vlees : voor gehakt of gesneden vlees wordt ongeveer 100 gram vlees berekend voor volwassenen. Een biefstuk zou tot 200 gram moeten wegen en een portie vlees van pluimvee is naar verwachting 150 gram.
 • Vis : voor kinderen verwacht men 150 gram vis per portie, voor volwassenen is dit 200 gram.
 • Granen : voor rijst, gierst of gerst worden 50-80 gram (ongekookt) per portie in rekening gebracht.
 • Aardappelen : Voor elke portie is ongeveer 150 - 200 gram, wat overeenkomt met ongeveer twee of drie middelgrote aardappelen.
 • Pasta : als bijgerecht wordt 50 tot 80 gram opgeladen. Als hoofdmaaltijd kunt u 120 tot 150 gram noedels bereiden.

Portion val plaat grootte

"Eet je bord, anders zal er morgen slecht weer zijn!" Natuurlijk kennen we deze wijsheid allemaal. Of dat echt waar is met het weer is twijfelachtig, maar één ding is zeker: wat eens op ons bord staat, wordt ook gegeten . Zelfs als we niet erg hongerig waren of de portie was eigenlijk te groot voor ons. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het meestal niet onze verzadiging is die aangeeft dat we klaar zijn met eten, het is ons oog. Dus als de grote plaat eerst vol is, wordt alles opgeruimd. Gevaarlijk zelfs met het buffet of de XL popcorn tas.

Dat is waarom experts adviseren:

 1. Gebruik kleiner bestek en gerechten! Müsli, yoghurt en Co. genieten liever van eten met een kleine lepel en voorzichtig zijn om kleinere borden en kommen te gebruiken: Dus je eet automatisch minder.
 2. Geniet van je eten! Natuurlijk moeten we vaak heel snel gaan. Bij het eten moet je echter de tijd nemen, er bewust van genieten en langzaam kauwen. De verzadiging begint dus na een redelijke portiegrootte, aangezien de maaltijd langer duurt.
 3. Dien het voedsel NIET in de keuken! Allereerst, als de grote pot noedels voor je op tafel ligt, ben je zeker dat je hem inhaalt - gewoon omdat de geurige pasta precies voor je neus zit. Als je voor de eerste keer naar de keuken gaat, zal dit de kans verminderen dat je jezelf nog een paar keer zult krijgen.
 4. Eet nooit snacks uit de zak! Omdat dan de chipzak plotseling leeg is. Wen er maar aan om een ​​klein deel van de chips of snacks in een kleine kom te doen en de rest terug in de kast te doen. Dit voorkomt ongecontroleerde snackaanvallen en u heeft een betere controle over en overzicht van uw portiegroottes!