Kennis Hoe kan ik tijdens mijn zwangerschap goed eten?

Eet voor twee tijdens de zwangerschap - een mythe die blijft bestaan! De energiebehoefte van de moeder tijdens de zwangerschap neemt zelfs maar toe met 250 kcal per dag, wat overeenkomt met een stukje volkoren brood met kaas. Tegelijkertijd moet er echter voor worden gezorgd dat voldoende vitamines en mineralen worden opgenomen . Daarom is het niet de hoeveelheid voedsel die telt, maar de kwaliteit! En zo ziet het er in de praktijk uit:

Je voedingsplan voor zwangerschap

  • Je kunt veel groenten, fruit, aardappelen en graanproducten eten .
  • Vetarme melk en zuivelproducten, snoep, vlees en vis moeten met mate worden genoten.
  • Je moet ook matig vet consumeren, met uitzondering van plantaardige oliën: ze bevatten waardevolle omega-vetzuren, die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van je kind! Maar kijk uit voor de kwaliteit van de olie: hij moet koud geperst en onbehandeld zijn! Raapzaad, lijnzaadolie of saffloerolie zijn niet alleen gezond, maar kruiden ook elke saladedressing op!
  • Ook belangrijk: drink veel, water en andere ongezoete dranken.

Bescherming tegen voedselinfecties

Toxoplasmose en listeriose zijn door voedsel overgedragen ziekten en kunnen ernstige ziekten bij het ongeboren kind tijdens de zwangerschap veroorzaken. Om deze reden mogen zwangere vrouwen geen rauw dierlijk voedsel eten. U dient af te zien van deze voedingsmiddelen:

  • Vis in ruwe vorm, bijvoorbeeld gerookte zalm of sushi.
  • Rauwe worst, bijvoorbeeld salami of carpaccio. Maar ook Serrano- en Parmaham vallen in deze categorie.
  • Wist je dat zachte kazen verboden zijn tijdens de zwangerschap? Brie, Camembert of Gorgonzola vallen in deze categorie - maar maak je geen zorgen beste kaasliefhebbers: harde kaas zoals Emmentaler of Parmezaanse kaas zijn toegestaan!
  • Daarnaast: voedsel altijd voldoende warm en durchgaren. Was fruit, groenten en salade grondig voor het eten, want ziekteverwekkers kunnen hier ook op de loer liggen.

Hoe zit het met koffie, alcohol en koffie?

Taboes tijdens de zwangerschap zijn alcohol en nicotine. Goed nieuws voor koffie-junkies : cafeïne kan in gematigde hoeveelheden worden gebruikt, maximaal 3 kopjes koffie per dag worden als ongevaarlijk beschouwd. Andere cafeïnehoudende dranken zoals energiedrankjes worden echter niet aanbevolen.

Moet ik iets meenemen?

Uw gynaecoloog zal u automatisch foliumzuur en jodiumtabletten bezorgen! Deze voedingsstoffen zijn moeilijk te bedekken met voedsel. Als je een vegetariër of veganist bent, moet je dit zeker aanpakken bij het bezoek van je volgende arts! Hij zal u vertellen of u ook ijzer, vitamine D of vitamine B12 moet innemen.