Kennis Hoe wespen weg te houden?

Vooral irritant zijn twee soorten wespen: de Duitse wesp en de gewone wesp . Vanaf augustus is de wespenstatus volgroeid. De oudere wespen zijn niet langer bezig met het fokken van het broed, zwermen en op zoek naar suikerhoudend voedsel of vlees. Vervelend! Gelukkig reageren ze op geuren. Wat wespen niet leuk vinden, is de koffiegeur. Ontsteek eenvoudig koffiebonen of poeder in een vuurvaste container en laat het stollen. Ook geurolie werkt. Natuurlijke etherische oliën zoals pepermunt, citroen, lavendel, kruidnagel of tea tree olie houden het ongedierte op afstand. Als er geen geurolie bij de hand is, kunt u als alternatief kalk met kruidnagel en basilicum gebruiken .

Tips voor wespverdediging in de tuin

  • Plant voorzichtig: Wespen houden niet van mint, citroenmelisse en lavendel. Mooie decoratie met toegevoegde waarde! Ook tomaten en basilicum zouden moeten helpen.
  • Voer verrot hout af in het voorjaar. Het is super constructiemateriaal voor wespennesten.
  • Gooi fruit weg. Met zijn hoge suikergehalte trekt hij de wespen aan.
  • Bedek voedsel op het laatste moment. Verwijder ook snel de restjes.
  • Bedek drankjes. Er zijn veel decoratieve partyglazen met deksels, anders gebruik je een rietje. Wespsteken in de nek kunnen levensbedreigend zijn!
  • Blijf kalm. Wild slaan maakt wespen agressief. Blaas ook niet op. Koolstofdioxide in de adem is een alarmsignaal en zet wespen in aanvalsstemming.

Lokaas en vallen voor wespverdediging

Of het helpt om een ​​aas op enige afstand van de tafel te leggen (5 tot 10 meter), is controversieel. Goed geschikt hiervoor zijn druiven of een plakje gekookte ham. Maar als de zwarte en gele insecten dichtbij zijn, kan het zijn dat ze naar de heerlijk gedekte tafel gaan. Van gekochte wespenvallen met zoete dranken adviseert de NABU, omdat er alleen de zwakkere dieren doodstrijdig sterven. Wie echter een val bouwt, zelfs van een glas bier met siroop en 2 tot 3 druppels wasmiddel, doodt tenminste geen bijen - omdat ze de biergeur niet lekker vinden.