Kennis Hoe hoog moet de hartfrequentie in rust zijn?

Bij gezonde mensen klopt het hart in rust, dus 's morgens na het opstaan, tussen 50 en 100 keer per minuut. Voor wedstrijdsporters is een rusthartslag van 35-50 slagen per minuut normaal. De harten van vrouwen slaan sneller dan de harten van mannen. Maar de rustimpuls wordt ook beïnvloed door andere factoren: leeftijd, weer, tijdstip, hormonen, infecties, stress, cafeïne. Dus als u tussen de 20 en 49 jaar oud bent en goed bent opgeleid, moet uw hartslag in rust - gemeten in de ochtend na het opstaan ​​- 70 slagen zijn . Als hij permanent wordt verhoogd met 10 slagen of meer, moet je dat controleren. Evenzo, als de hartfrequentie in rust permanent lager is dan 50-60 slagen.

Zo meet u uw rusthartslag

Als u nog nooit uw rusthartslag hebt gemeten, is dit nu een goede gelegenheid. Het is het beste om de instructies 's avonds in alle rust te lezen en te oefenen met het vinden van een slagader aan de binnenkant van de pols of in de nek met twee of drie vingers, waarin je voelt dat het bloed pulseert. Als je 's ochtends wakker wordt en voor de eerste keer een rustpolsmeting uitvoert, als je niet zeker weet hoe het werkt, dan moet je de instructies opnieuw lezen, dat is een beetje stress die de pols kan vervalsen. Dit is hoe het werkt:

  • Je hebt een horloge nodig met een tweede hand of een timer.
  • 15 seconden is de eenheid voor het meten van de rustpuls.
  • Plaats twee tot drie vingers op de halsslagader rechts of links in de groef onder het kaakbot of aan de binnenkant van de pols onder de duimbaal.
  • Je zou de pols regelmatig in je vingers moeten voelen.
  • Stel vervolgens de timer in of kijk naar de klok en tel hoeveel keer de puls binnen 15 seconden toeslaat. Je neemt het resultaat 4. Voorbeeld: Je telt 15 slagen per 15 seconden, vier keer 65 slagen per minuut.
  • Hoe langer de meettijd, hoe nauwkeuriger het resultaat.