Kennis Wat is het risico om zwanger te worden op vruchtbare dagen?

De kans om zwanger te raken op vruchtbare dagen is meer dan 90% - als je alles goed doet . Of "vruchtbaar" wordt "bevrucht", hangt van een aantal factoren af. Maar het belangrijkste is om de cyclus nauwlettend in de gaten te houden. Met zorgvuldige controle van de lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm kunt u uw ovulatie zeer nauwkeurig vastleggen. De kans op zwangerschap neemt dan automatisch toe van cyclus tot cyclus. In een enkele cyclus is het nog steeds ongeveer 40%, maar na 3 cycli ben je al bijna 70% en na 6 cycli meer dan 80%. Omdat hier ook factoren voor leeftijd en levensstijl moeten worden meegewogen, zijn 12 cycli een vuistregel voor een hoge kans op een baby!

Hoe meer seks, hoe waarschijnlijker de zwangerschap?

Integendeel! Te veel seks vermindert het aantal zaadcellen per ejaculatie. Natuurlijk kan het ook met minder sperma werken, maar langdurige seks - althans voor gezinsplanning - is niet voordelig. Nog belangrijker dan het aantal sperma is hun overlevingstijd. Zeer kortlevende sperma hebben vrijwel geen kans als het cervicaal slijm niet bij toeval zijn hoogtepunt bereikt - en de vrouw met haar ovulatie! Overigens zou je geen seks moeten hebben tijdens de hypothetische ovulatie, maar ook 1-2 dagen daarvoor. Over het algemeen overleven sperma significant langer dan oöcyten. Dus het is tijd om te tanken!

Dat is hoe je je ovulatie herkent:

  1. Temperatuurdaling: vanwege de veranderde hormonale situatie rondom de ovulatie, is er een lichte daling van de lichaamstemperatuur. Richtwaarde: ongeveer - 0, 2-0, 5 graden. Beste maatregel in de ochtend voor het opstaan!
  2. Glazig cervicaal slijm: een verhoogde afvoer van helder baarmoederhalsslijm staat voor een zeer permeabele baarmoederslijmvlies. Het sperma heeft het nu gemakkelijker om bij het ei te komen.