Kennis Wat is het risico op een nieuwe miskraam?

Volgens een studie van het Universitair Ziekenhuis Bonn is het risico van een terugkerende miskraam aanvankelijk "slechts" twee tot vijf procent. Niettemin neemt het risico weer evenredig toe met elke miskraam, zodat het na het derde zwangerschapsverlies ongeveer 45% is.

Na een miskraam is het daarom belangrijk dat beide partners door een specialist kunnen worden onderzocht. De gezondheidstoestand van mannen en vrouwen is even belangrijk voor een succesvolle zwangerschap, de familiegeschiedenis is ook een belangrijke factor voor de prognose van de volgende zwangerschap. Specialisten raden aan om vroeg te worden onderzocht om op tijd mogelijke klinische beelden te detecteren.

Zeer vroege afstotingen zijn normaal!

  1. Sterker nog, "miskramen" aan het begin van een zwangerschap komen vaker voor dan we denken. Dit komt omdat veel vrouwen in eerste instantie niet beseffen dat ze zwanger zijn.
  2. Het natuurlijke beschermende mechanisme van ons lichaam stoot een niet-levensvatbaar embryo af met de volgende menstruatieperiode na de bevruchting. Zelfs de meeste vrouwen snappen dat niet echt.
  3. Zo'n vroege abortus heeft geen effect op een vervolgzwangerschap!

Hoe lang moet ik wachten tot ik weer zwanger word?

Hier verschillen meningen. Een miskraam is daarom geen reden om de wens om kinderen te krijgen op te geven - en toch is het belangrijk dat een paar eerst het verlies van zijn nakomelingen heeft verwerkt voordat een nieuwe zwangerschap wordt overwogen. Dit kan na twee maanden of zelfs na een half jaar zijn. Stress is in principe een negatieve factor voor en tijdens de zwangerschap. Daarom adviseren specialisten koppels die een miskraam hebben gehad om echt genoeg tijd te nemen. Alleen wanneer de twee mentaal en fysiek klaar zijn voor een nieuwe poging, moet het onderwerp dat het kind opnieuw verzoekt prioriteit hebben.