Kennis Hoe kan ik mijn cholesterolniveau verlagen?

Het verlagen van het cholesterolgehalte gaat meestal over het "slechte" LDL-cholesterolgehalte (zie hieronder). U kunt dat doen:

Vermijd liever: dierlijke vetten zoals vet vlees, vleeswaren, boter, room.

Verbeterde toegang: met plantaardige vetten zoals distelolie, koolzaadolie, olijfolie. Ook goed: voedingsmiddelen met meervoudig onverzadigde vetzuren, vezelrijk dieet, groenten, vis.

LDL-verlagende voeding: volkoren brood, spelt, donkere rijst, peren, appels, avocado, peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen, zalm, tofu, groene thee, amandelen (ongezouten en niet te veel), walnoten, donkere chocolade, broccoli, knoflook, Bosbessen, psyllium, gember, lijnzaad.

Cholesterol: 7 belangrijke feiten

  1. Cholesterol is een vetachtige substantie die meestal door het lichaam zelf wordt geproduceerd.
  2. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van de celwanden en het dient ook als een bouwsteen voor de productie van galzuren en bepaalde hormonen. Dus het is van vitaal belang!
  3. Cholesterol is een populair onderscheid tussen "goed" HDL-cholesterol en slecht LDL-cholesterol (strikt genomen moet je het nog verder verdelen, omdat alleen bepaalde LDL-subeenheden bijzonder gevaarlijk zijn). Te veel LDL-afzettingen in onze aderen en vernauwt ze - gevaarlijk voor het cardiovasculaire systeem . Hartaanval en beroerte zijn mogelijke gevolgen.
  4. De standaard- of grenswaarden voor cholesterol: het totale cholesterol mag 200 mg / dl niet overschrijden. Dan hangt het af van de verhouding van de cholesterol ondersoorten: de LDL-waarde moet een maximum van 160 mg / dl zijn, de HDL-waarde minstens 40 mg / dl.
  5. Lagere cholesterolniveaus correleren met een lagere kans op hart- en vaatziekten.
  6. In delen van China is het gemiddelde totale cholesterolniveau zelfs niet half zo hoog als in Duitsland . Waarschijnlijke reden: voedingsverschillen.
  7. Belangrijk: u moet de beoordeling en interpretatie van uw persoonlijke cholesterolwaarden aan een expert overlaten, omdat enerzijds hoge waarden niet automatisch gevaar betekenen en niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden behandeld. Aan de andere kant, zelfs in combinatie met andere risicofactoren zoals roken, hypertensie of diabetes, geven zelfs lage niveaus aanleiding tot behandeling.