Kennis Wat is de kans op het krijgen van een tweeling?

In Duitsland is de gemiddelde kans om een ​​tweeling te krijgen 1 op 80 . In de afgelopen 30 jaar is deze kans aanzienlijk toegenomen - wat voornamelijk komt doordat steeds meer paren een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Dit verdubbelt de kans op het krijgen van een tweeling.

Een andere reden is dat steeds meer vrouwen carrière maken en dus alleen in het leven zwanger raken. Voor vrouwen ouder dan 35 jaar is de kans op een tweeling drie keer hoger dan die van een vrouw in de vroege jaren 20. De reden hiervoor is dat oudere vrouwen eerder geneigd zijn de ovulatie te verdubbelen.

Is er een "tweeling-gen"?

Nee, er is geen wetenschappelijk bewezen "tweeling-gen". Erfelijkheid speelt echter een rol. Bidentate tweelingen komen vaak meerdere keren voor in families - en de neiging kan maternaal erfelijk zijn. Maar zelfs als de vader een tweeling is, kan hij de gehechtheid van zijn dochter erven. Dus als er een tweeling in je moedergezin is, heb je meer kans om een ​​tweeling te krijgen. De neiging tot eeneiige tweeling is echter niet geërfd.

Wat is het verschil tussen monozygote en dizygote tweelingen?

Een tweeling krijgen is een dubbele zegen. Of deze nu monozygoot of duizelig zijn, kan een echografie laten zien.

  • Identieke tweelingen worden gevormd wanneer een bevruchte eicel in de baarmoeder zich verdeelt. Dus twee kinderen groeien op met bijna identieke erfelijke factoren. Afhankelijk van wanneer de eicel zich deelt, kunnen er twee of slechts één blister ontstaan. Volgens de wetenschap is het een spontaan proces van de natuur dat slechts in vier van de duizend zwangerschappen voorkomt, ongeacht de leeftijd en genen van de vrouw.
  • Bidentate tweelingen worden gevormd wanneer twee eieren worden bevrucht. Elke foetus heeft dus zijn eigen vruchtzak en een eigen placenta. De kans op het krijgen van een dizygote tweeling is daarom veel groter dan het krijgen van een identieke tweeling.