Kennis Hoe kan ik veganistisch en toch in balans eten?

Bij de gedachte dierlijke producten als vlees, melk en eieren op te geven, rinkelen de alarmbellen bij veel mensen. Een tekort aan calcium en ijzer wordt vaak geassocieerd met een veganistisch dieet. Is vitamine B12 niet alleen in vlees? En waar halen veganisten hun eiwitten eigenlijk vandaan?

Een uitgebalanceerd veganistisch dieet is gemakkelijker dan je denkt. Vaak eten veganisten nog gezonder, omdat ze actief omgaan met hun dieet en toegang tot gezond voedsel. Deze kruidenvoeding zorgt ervoor dat veganisten alle essentiële vitamines krijgen - behalve vitamine B12, zie hieronder - en sporenelementen:

  1. Groenten en fruit bieden een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen, vezels en fytochemicaliën en zijn de basis voor een krachtig lichaam.
  2. Volkoren houdt u niet alleen lang te eten, maar biedt u ook essentiële B-vitaminen (behalve B12) en vezels. Aardappelen zijn ook rijk aan vitamine C, kalium en magnesium. En niet te vergeten: in granen en aardappelen verbergt ook een significante hoeveelheid eiwit (proteïne), die het lichaam goed kan gebruiken.
  3. Peulvruchten moeten absoluut deel uitmaken van een veganistisch dieet. Erwten, kikkererwten, bonen en linzen bevatten een grotere hoeveelheid eiwit, die in combinatie met bijvoorbeeld. B. kan goed worden gemetaboliseerd met rijst uit het lichaam. Peulvruchten zorgen ook voor vezels en sporenelementen zoals magnesium en kalium.
  4. Zorg voor voldoende calciumopname voor melkalternatieven zoals soja, haver of amandeldrank. Deze zijn vaak verrijkt met calcium.
  5. Hoewel noten en zaden veel calorieën en grote hoeveelheden vet bevatten, zijn dit essentiële, gezonde vetzuren. Daarnaast bevatten noten waardevolle eiwitten, vitamine E en foliumzuur, evenals ijzer, zink, magnesium en kalium.
  6. Plantaardige oliën en vetten zijn belangrijk in een veganistisch dieet voor de aanvoer van essentiële vetzuren en voor de opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K). Kies natuurlijke plantaardige oliën die rijk zijn aan alfa-linoleenzuur.

In een uitgebalanceerd dieet met alleen plantaardig voedsel is een supplement van vitaminen of mineralen in de meeste gevallen niet nodig. De bovenstaande voedselgroepen dekken alle belangrijke voedingsstoffen. Een uitzondering is vitamine B12. Hoewel plantaardige voedingsmiddelen verrijkt zijn met vitamine B12, is vlees de belangrijkste bron van vlees. In tegenstelling tot veel mensen vermoeden, is vitamine B12-tekort niet alleen een veganistisch probleem. Vitamine B12 komt uit de grond. Vrijlopende dieren die op weiden grazen nemen dit op via voedsel en geven het door aan hun mens door middel van hun vlees. Omdat veel koeien en koeien echter nooit op een weide liggen, bevat het vlees vaak geen of heel weinig vitamine B12. Om een ​​tekort te voorkomen, kan de vitamine worden aangevuld met behulp van capsules, druppels of zelfs tandpasta van zowel vleeseters als vegetariërs en veganisten.