Kennis Hoe te stuiteren trainen?

Sporten zoals volleybal, basketbal of parcour vereisen bijzonder sterke veerkracht van hun atleten. De sleutel tot meer en betere bounce is plyometrische oefeningen. Plyometrische training is een vorm van krachttraining die gerichte controle vereist over het aanspannen en spannen van je spieren. Je springt bijvoorbeeld explosief op vanuit een diepe uitval en landt terug in de startpositie. Er wordt van uitgegaan dat de korte snelle spiercontractie effectiever is om gerichte stimuli in te stellen voor het stuiteren. Deze combinatie van spierkracht en explosieve kracht maakt dat je hoger springt.

Wat heb ik precies nodig om beter te springen?

Springen is gebaseerd op drie krachtcomponenten. Aan de ene kant de absolute kracht - het maximale vermogen van je spieren. Dan de snelheid - de snelheid van de inspanning. Explosieve kracht als derde component, gebaseerd op absoluut en snel, beschrijft uw reactiviteit. Een goed trainingsplan behandelt alle drie componenten. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je een schone springtechniek hebt.

Welke oefeningen zijn geschikt voor het begin?

  1. Jump Squats: Jump Squats vereisen een zuivere squatpositie. De knieën zijn licht gebogen op 90 °, het bovenlichaam rechtop en de armen gestrekt naar voren voor balans. Nu spring je explosief vanaf de squat omhoog en land je zachtjes in een diepe kraak. 3 sets van 10 sprongen zijn elk optimaal voor het begin.
  2. Boxsprongen: in boxsprongen train je je springhoogte door van de grond op een verhoogd oppervlak te springen. In het ideale geval spring je vanuit een squatpositie explosief omhoog en land je met licht gebogen benen op de box. Dan ga je rechtop staan ​​en stap achteruit vanuit de doos. Als je geavanceerd bent, kun je ook achteruit springen. 3 sets van 10 sprongen voor beginners.
  3. Overslaan: met Skippings spring je continu van het linker naar het rechter been, in een continue veerkrachtige beweging. Hier kunt u afwisselend vooruit en achteruit of zijwaarts springen. Skipping traint je pezen en veerkracht in de kuiten en enkels. Hier werkt u het best met een stopwatch: 5 sets à 40 seconden.