Kennis Hoe kan creatine worden ingenomen?

Bij het nemen van een moet voorzichtig zijn om veel water te drinken . Het poeder dreigt anders ondoeltreffend in de maag te zakken, in plaats van opzettelijk via het bloed in de spieren te worden getransporteerd. Het pakket moet aangeven in hoeveel water het poeder moet worden opgelost. Met een halve liter speel je veilig. Het is ook belangrijk om de creatine onmiddellijk te drinken als deze is aangeraakt . De stof verliest snel zijn effect in opgeloste vorm.

Mengen met vruchtensap kan het transport van creatine naar de spieren versnellen. De ideale tijd is direct na het sporten, wanneer de spieren bijzonder ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen. Het wordt niet aanbevolen om het na een maaltijd in te nemen . Dit leidt tot een ongewenst lange verblijftijd van de stof in de maag.

wat is creatine?

Creatine (of creatine) is een populair voedingssupplement, vooral in de krachtsportwereld, omdat het de kracht van training zou moeten vergroten en daardoor een snellere spiergroei mogelijk zou moeten maken. In elk geval komt creatine van nature voor in onze spieren, waar het naar behoefte wordt omgezet in creatinefosfaat en als brandstof wordt gebruikt. De onder stress verloopt echter snel. Door creatinepoeder in te nemen, wordt het spiergeheugen volledig aangevuld - dus je kunt een paar herhalingen meer in de training doen en sneller zichtbare vooruitgang boeken.

Waar is creatine echt goed voor?

In het algemeen reageert niet iedereen direct op creatinesupplementen - sommige zelfs helemaal niet. Als je na twee weken geen toename in gewicht of kracht voelt in de training, heeft de intake weinig zin. Iedereen die toch al rijk is aan creatine zoals vlees en vis, voelt misschien minder verschil dan een vegetariër. En: creatine is alleen logisch, zelfs als de training regelmatig is. Omdat het power-effect kort is, is creatine geschikt voor explosieve training met een hoge intensiteit, maar niet voor lang uithoudingsvermogen.

Bijwerkingen van creatine

Creatine is een van de best onderzochte voedingssupplementen. Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd maar kan nog steeds enkele bijwerkingen veroorzaken. Kinderen jonger dan 18 jaar mogen geen creatine gebruiken, omdat hier geen bewezen werkzaamheidsstudies zijn.

  • Bij sommige mensen veroorzaakt het een opgeblazen gevoel en misselijkheid, vooral als het verkeerd wordt ingenomen.
  • Soms treden spierkrampen op, maar magnesium kan helpen.
  • Een gewenst neveneffect is waterretentie in de spieren, wat de vaak aanzienlijke toename van de omtrek verklaart. Dit kan leiden tot spanningen en verwondingen in het weefsel.
  • Een groot probleem zijn besmette creatinepreparaten . In sommige gevallen bevatten ze resten van steroïden of hormonen, zoals anabole steroïden, die onder de Dopingwet vallen en die op hun beurt ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Niet-gerelateerde serviceportals op internet, zoals de Kölner, kunnen informatie verstrekken.
  • Kortom, alleen gezonde mensen zonder hart-, lever- en nierschade zouden hun toevlucht moeten nemen tot creatinesupplementen. Omdat onze nieren dagelijks een tot twee procent creatine in creatinine omzetten en via de urine uitscheiden, kunnen ze worden belast door een verhoogde inname van creatine.