Kennis Hoe lang zijn gekookte eieren?

Als u na het ontbijt nog een paar gekookte eieren overhoudt, is het natuurlijk een goed idee om ze snel verder te verwerken - bijvoorbeeld met aardappelsalade, gesneden met bieslook op brood, als sol-eieren of in combinatie met gekookte aardappelen en peterseliecrème of Frankfurter Grüner-saus, Maar hoe lang zijn hardgekookte eieren echt moeilijk?
Een belangrijke regel: gekookte hele eieren mogen alleen worden opgehaald als ze gaar zijn. Kook 10 tot 12 minuten hard, afhankelijk van de grootte en temperatuur van het water. Bepalend voor de duurzaamheid is ook hoe oud het ei was op het moment van koken.

Gekookt hard of zacht - wat duurt langer?

Het maakt ook uit of u voor het koken naar de eieren kijkt - dit vermindert hun houdbaarheid aanzienlijk, omdat hierdoor bacteriën, zoals salmonella, in het ei kunnen binnendringen. Kortom, als het ei onbeschadigd is, maakt het niet uit voor de houdbaarheid, of het nu hard of zacht gekookt was. Echter, zachtgekookte eieren verliezen een aanzienlijke goede smaak na slechts twee of drie dagen na langdurige opslag.

Belangrijk: het ei mag na het koken niet beschadigd worden. Anders zullen schadelijke micro-organismen de sluisdeuren openen. Eieren zet NOOIT uit, omdat dit de kleinste scheurtjes in de eierschaal kan veroorzaken.

Trouwens: lange of hardgekookte eieren vormen een licht blauwachtige tot groenachtige ring rond de dooier. Reden: het eigeel bevat ijzer, dat reageert met het waterstofsulfide uit het eiwit en zwavel sulfide vormt, dat vervolgens verantwoordelijk is voor de verkleuring. Ziet er lelijk uit, maar heeft geen gevolgen voor de gezondheid.

Op deze manier gaan gekookte eieren langer mee

  • Laat de eieren altijd afkoelen voordat u ze in de koelkast legt.
  • Gepelde eieren kunnen 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard als u ze losjes in plasticfolie wikkelt. Dan ontwikkelen ze een onaangename geur van zwavel.
  • Hardgekookte, gebluste eieren kunnen maximaal 2 weken in de koelkast worden bewaard, bij kamertemperatuur slechts 2-3 dagen.
  • Hardgekookte, niet-uitgedoofde eieren kunnen maximaal een maand bij kamertemperatuur worden bewaard.

Een andere optie: eieren invriezen

  1. Klop de hele rauwe eieren tot het eigeel en het eiwit gemengd zijn. Giet mengsel in kleine containers.
  2. U kunt rauwe eidooiers en eiwitten ook afzonderlijk invriezen.
  3. Als u vaak eieren in kleine hoeveelheden nodig heeft, kunt u gekookte eieren in ijsblokjesvormen in de vriezer bewaren - bedek ze dan dicht met plasticfolie. U kunt ingevroren eieren in diepvrieszakken veranderen.
  4. Geheel gekookte eieren zijn niet goed geschikt om in te vriezen. De hardgekookte eiwitten worden nog harder en krijgen een rubberen consistentie. Hardgekookt eigeel maar je kunt - luchtdicht verpakt - goed invriezen.