Kennis Hoe tomaten op de juiste manier bewaren?

Fruitig, aromatisch en soms zoet en soms scherp: tomaten zijn onmiskenbaar en absoluut bijzonder in hun smaak. Even individueel zijn de eisen van tomaten voor hun best mogelijke opslag.

De vruchten moeten worden bewaard bij een kamertemperatuur van 12-16 ° C - de exacte temperatuur hangt echter af van de variëteit. Trostomaten kunnen bijvoorbeeld worden bewaard bij 13-18 ° C zonder te worden beschadigd. Zorg er ook voor dat je je tomaten in de schaduw houdt, weg van direct zonlicht, omdat het tomaten overrijp maakt. Bovendien bewaart u uw tomaten het best op een zacht oppervlak in een open schaal, zodat de vruchten kunnen ademen. Tomaten die op deze manier worden bewaard, kunnen gemiddeld 14 dagen worden bewaard als ze niet worden blootgesteld aan andere temperatuurschommelingen.

Bewaar tomaten in de koelkast: ja of nee?

De koelkast is een absolute no-go: tomaten zijn erg koudgevoelig en verliezen hun aroma en smaak in de koelkast. Om het nog erger te maken, beginnen ze te gieten als de temperatuur te laag is.

Ook zijn plastic zakken verwijderd. Tomaten hebben ruimte nodig om te ademen - en hoe dramatisch dat ook klinkt: het is precies goed in letterlijke zin! Alleen met voldoende zuurstof behoudt de smaak van uw tomaten. Bovendien hoopt vocht zich op in de zak, waardoor uw tomaten sneller kunnen rotten.

Voorzichtig, giftig: onrijpe tomaten en hun gevaren

Voor onrijpe tomaten kun je het zonlicht gebruiken en je tomaten rijpen. Binnen een paar dagen zijn ze zo eetbaar, omdat onrijpe tomaten onder alle omstandigheden geschikt zijn voor consumptie. Per 100 g onrijpe tomaten bevat 30 mg giftige solanine. Reeds 400 mg Solanin kan leiden tot de dood - en heel belangrijk: zelfs het koken en het plaatsen van onrijpe tomaten vermindert het risico niet!