Kennis Hoe lang kan ik naar de zon gaan?

Bepalend voor uw toegestane tijd in de zon zijn twee dingen: 1. uw huidtype en 2. de zonnebrandcrème die u hebt gekozen. Er zijn vier huidtypecategorieën:

Huidtype 1 : het Keltische type (bijv. Boris Becker) - hij heeft lichtblond tot rood haar, lichte huid, sproeten en wordt nooit echt bruin. Zijn onbeschermde maximale verblijf in de zon: 10 minuten - anders direct bedreigde zonnebrand.

Huidtype 2 : het Noord-Europese type ! Haarkleur blond tot bruin, oogkleur licht (blauw, groen), vaak sproeterig. Onbeschermd verblijf in de zon: 10 tot 20 minuten.

Huidtype 3 : het gemengde type . Bruin of donker haar, meestal bruine ogen. Zondag: 20 tot 30 minuten.

Huidtype 4 : het zuidelijke type . Zelfs vanaf het begin, bruine tot bruine huid, geen sproeten. Hij kan meer dan 30 minuten in de zon doorbrengen.

Dus je verlengt je zonnetijd!

Naast uw huidtype is cruciaal, welke en hoeveel zonnebrandcrème u toepast.

  1. Allereerst hangt het af van de zonbeschermingsfactor (SPF) van uw crème: met SPF 15 kunt u bijvoorbeeld uw toegestane verblijftijd in de zon vermenigvuldigen - voor huidtype 2, van 10 tot 20 minuten, twee en een half tot vijf uur! Omdat dit echter slechts een gemiddelde waarde is, adviseren experts u om uiterlijk na tweederde van de maximale "toegestane" tijd uit de zon te stappen!
  2. Dit is echter alleen van toepassing als u echt voldoende zonnebrandcrème aanbrengt (wat bijna niemand doet!): Volwassenen moeten in totaal ten minste 6 theelepels gebruiken voor een enkele afroming van het hele lichaam.
  3. Voor optimale bescherming moet je ook elke twee tot drie uur creme (of sneller, als je ook tussendoor baadt, geldt ook voor waterdicht zonnescherm) - deze hernieuwde creme verlengt echter niet je maximale toegestane zonnetijd met deze LSF!
  4. Bepalend voor uw veilige zonnebad: vermijd de krachtige middagzon tussen 11:00 en 15:00 uur op de breedtegraden hier - op een dag is 90% van de gevaarlijke UV-straling aanwezig. Tijdens deze uren ben je beter af in de schaduw. En let op: bij lange afstanden verandert de positie van de zon in de lucht - en dus ook deze 'kerntijd'.