Kennis Hoe kan zout voedsel worden bespaard?

In de stress, met je hoofd ergens anders, gebeurt het snel: de zoutstrooier glijdt uit en het arbeidsintensieve werk op het fornuis staat in de emmer. Raak niet in paniek, want het is niet te laat. Met snelle actie kun je je eten nog steeds eetbaar maken. En dus: als het zout nog niet helemaal is opgelost, probeer dan uit te vissen. Als het daarvoor te laat is, komen zoetheid of zuurgraad om de hoek kijken. Zelfs rekken met neutrale vloeistoffen kan wonderen verrichten.

Noodplan voor uw maaltijd:

  1. Stretch met neutrale vloeistoffen. Dit zijn water, melk of room. Maar dit werkt alleen als het gerecht nog meer vocht kan verdragen, zodat de textuur niet ondergaat.
  2. Sweet. Beste start met honing, de licht karamelsmaak kan het zout maskeren en balanceren. Hier echter aandacht: zoet in kleine hoeveelheden geleidelijk zoet, anders is het gerecht snel niet langer zout, maar net zo oneetbaar zoet.
  3. Acid. Citroen of sinaasappelsap, azijn of witte wijn kunnen ook het zout in evenwicht brengen. Zuurgraad is echter niet zo gemakkelijk, omdat het voedsel, vooral met te veel azijn, sneller oneetbaar is dan de zoute smaak. Dus wees alsjeblieft voorzichtig ...
  4. Oma's tips: Schil de aardappel, snijd in plakjes en laat ongeveer 15 minuten sudderen. De aardappel absorbeert zout. Verwijderen voor het opdienen - kan echt wonderen verrichten. Hetzelfde principe werkt met een snee oud brood. Afhankelijk van wat je kookt, kun je ook eiwit aan het gerecht toevoegen. Het begint na een korte tijd te haperen, neemt wat zout in zich op en kan dan gemakkelijk opnieuw rausfischen.
    Als niets werkt:
  5. Kook opnieuw. Wel, soms kun je het niet helpen, maar ... om tenminste een paar ingrediënten te bewaren, kook het nieuwe voedsel zonder zout en voeg dan iets toe van het gefaalde gerecht.

Kruiden in plaats van zouten

Waar we het al over zout en gezouten eten hebben. De gemiddelde volwassene verbruikt dagelijks aanzienlijk meer zout dan hij eigenlijk nodig heeft en wanneer het goed voor hem is. Een hoge zoutinname kan de bloeddruk verhogen en het risico op diabetes verhogen.

Dus hier is onze tip: behalve zout, kunnen we ook zoet, zuur, bitter, pittig en umami (smakelijk, pittig) proeven. Als een goed smakend gerecht, voelen we dat wat alle smaken bevatten. Dus voordat je je gerecht gaat verfijnen met meer zout, probeer dan eerst de andere smaken. Een klodder tomatenpuree, een scheutje honing of citroen of misschien wat chili. Zelfs kruiden zoals basilicum, oregano, bieslook of peterselie brengen het bepaalde iets naar uw maaltijd, zonder gezondheidsachterstanden. Nog een voordeel:

  • Net zoals we aan veel zout kunnen wennen, is dat ook andersom. Iedereen die permanent afziet van onnodig zout zal binnenkort aanzienlijk minder gezouten gerechten vinden dan smakelijk.