Kennis Hoe lang kun je kruiden bewaren?

Specerijen zijn niet in de eerste plaats over de vraag of ze nog steeds eetbaar of verwend zijn. Integendeel, na lange opslag verliezen ze niet alleen hun typische kleur, maar ook hun aroma en kruidigheid. Specerijen die niet worden geplet, gaan het langst mee. De buitenschaal beschermt de etherische oliën tegen vervluchtiging en vergrendelt de aroma goed.

Gebruik indien mogelijk alle gedroogde kruiden binnen 12 maanden . Evenzo verliezen alle open kruiden hun kracht. U kunt nog steeds ongeopende blikjes en pakjes droge specerijen gebruiken die al een paar maanden houdbaarheidsdatum (MHD) zijn gepasseerd.

Een groot deel blijft ongeveer drie jaar in de gesloten originele kan .

Nootmuskaat, jeneverbessen, peperkorrels, kaneelstokjes, gember en kardemom duren gemiddeld vier jaar.

Kruidnagel, dillezaden, korianderzaad en anijs kunnen zelfs tot vijf jaar worden gebruikt.

Verse chili pepers worden ongeveer 2 weken lang ongekoeld bewaard - in het groentecompartiment van de koelkast gedurende maximaal twee maanden (onverpakt).

Dit is hoe je je specerijen beschermt

Specerijen vormen zelden schimmels. Toch zijn ze een natuurproduct en onder sommige omstandigheden zijn ze aan bederf onderhevig, bijvoorbeeld als je ze dicht bij de kachel houdt of in zakken die al open staan. Dan kunnen bacteriën en ziektekiemen binnendringen. Optimale opslag verlengt de duurzaamheid.

  • De voedselautomaten moeten altijd gesloten, droog, donker en koel worden gehouden. Licht, hitte en vocht beschadigen het aroma, de kleur en de kruidigheid; Bovendien hebben micro-organismen gemakkelijk spel.
  • Koop nooit grote hoeveelheden . Koop liever vaker - zodat u altijd de volledige aromasterkte in de kast hebt.
  • Houd je Spice-schatten koel, beschermd tegen licht en droog - bij voorkeur in individuele containers. Kruidenpotten en potten moeten een luchtdichte afsluiting hebben.
  • Het kruidenrek mag niet alleen direct boven uw kookoppervlak hangen - hitte en vocht versnellen het degeneratieproces. De opslag in een donkere kast is beter dan een plank.
  • Doe regelmatig een proefversie. Als de geur nauwelijks waarneembaar is, voegt de specerij geen enkele smaak toe aan uw gerechten.
  • Als u hele specerijen mortel, vermaalt of op andere wijze verbrijzelt, doe dit dan vlak voordat u ze in de keuken gebruikt. Dit is hoe de meeste essentiële ingrediënten erin komen!