Kennis Hoe vaak moet je douchen of baden?

Laten we beginnen met douchen - wat volgens peilingen bijna 90 procent van de Duitsers dagelijks doet:

Dagelijks douchen is eigenlijk niet goed voor de huid. Vanuit het huidige wetenschappelijke oogpunt is het absoluut voldoende om één tot twee keer per week te douchen - gedurende 3 tot 5 minuten. En om gezondheidsredenen is het niet nodig om vaker te douchen. Het is echter ook duidelijk dat er andere douchetempo's en rituelen zijn voor atleten en / of welzijnsredenen, uiteraard tot tweemaal per dag.

Je zou zelfs niet meer dan eens per week moeten baden . En langdurig baden is op zijn minst vanuit het oogpunt van onze huid niet aangekondigd, 15 tot 20 minuten in het bad zijn absoluut voldoende.

Dat gebeurt met de huid!

  1. Zowel voor douchen als voor het bad: als u te lang in het water blijft en nog steeds een sterke dosis neemt, zal uw huid vaak het belangrijke lichaamsvet missen. Bovendien worden zuurmantel en huidflora, die eigenlijk de beste natuurlijke barrière vormen tegen bacteriën of schadelijke milieufactoren, aangevallen en aangetast. De bottom line is: je maakt je huid kwetsbaarder dan dat het geval zou zijn zonder veel douchen of baden.
  2. Dagelijks lastig wassen van uw intieme gebieden, oksels en voeten met een doek helpt irritante lichaamsgeuren te verminderen !
  3. Veel dingen zijn echter nu ook afhankelijk van je persoonlijke huidconditie en je huidresistentie - en dat is individueel heel anders. Als je tot nu toe geen problemen hebt gehad, ook al douche je elke dag, dan hoef je je rituelen (nog) niet te veranderen. Maar, zoals ik al zei, om hygiënische of gezondheidsredenen is dagelijkse onderdompeling in water niet nodig.
  4. Belangrijk: Gebruik met zogenaamde "ph-neutrale" douche- of zeeplotions (pH-waarde 5, 5) - ze tasten de beschermende film van de huid niet aan. En indien mogelijk zonder lotions met (meerdere) geuren, conserveermiddelen en kleurstoffen.