Kennis Hoe schadelijk zijn genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen?

Genetisch gemanipuleerd voedsel is al jarenlang door Duitse consumenten afgewezen. Er zijn echter geen duidelijke aanwijzingen dat genfood negatief is voor onze gezondheid. Gen-food critici, zoals Greenpeace, zijn bezorgd dat genetische manipulatie onberekenbare risico's voor de gezondheid heeft . Ze beweert dat mogelijke gezondheidseffecten op de lange termijn niet systematisch worden gevolgd en daarom kunnen de risico's vanuit het perspectief van vandaag niet correct worden beoordeeld.

Het Federale Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (BVL) en de Duitse federale overheid zorgen er daarentegen voor dat genetisch gemodificeerd voedsel voor zover we nu weten geen negatieve invloed hebben op onze gezondheid . Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen allergieën veroorzaken.

GMO-voedsel - wat betekent dat?

Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen worden geproduceerd met genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), wat planten, dieren of micro-organismen betekent. Genetisch gemanipuleerde gewassen voor de voedingsindustrie zijn momenteel vooral sojabonen, maïs en koolzaad, waarvan voornamelijk veevoer wordt geproduceerd. Genetisch gemanipuleerde planten zijn al jarenlang gevestigd en geaccepteerd in de Verenigde Staten, Argentinië, Canada, Brazilië, India en China. Door de genetische modificatie in het genoom kunnen planten niet alleen optisch worden aangepast aan de wensen van de consument, maar worden ook plagenresistentie, groei, houdbaarheid en nutriëntengehalte beïnvloed.

Vereisten voor toelating

Voordat GGO's worden toegelaten, moeten ze voldoen aan verschillende veiligheidscriteria van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. De veiligheidsbeoordeling is gebaseerd op een karakterisering van de genetische modificatie, de resulterende eigenschappen en een vergelijking met het conventionele ouderorganisme. Alleen als kan worden aangetoond dat producten op basis van genetisch gemodificeerde organismen even veilig zijn als vergelijkbare conventionele voedingsmiddelen, mogen deze ook worden goedgekeurd.

  • In Duitsland zijn er nauwelijks genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen op de markt. Het onderwerp van GM-voedsel blijft een onderwerp van veel controverse en de onzekerheid van de consument overheerst in dit opzicht. Aangezien genetisch gemanipuleerd voedsel moet worden geëtiketteerd, schrikken veel Duitsers af van het kopen van deze producten.

(Bronnen: onder meer de Duitse federale overheid, het federale bureau voor consumentenbescherming en voedselveiligheid, Greenpeace, EFSA)