Kennis Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Elke achtste Duitser vanaf de leeftijd van 14 jaar heeft ooit e-sigaretten geprobeerd, hoewel de wet inzake jeugdbescherming hun onderwerping aan kinderen onder de 18 verbiedt. Maar veel jongeren weten niet waar ze aan beginnen: e-sigaretten verbranden geen tabak, maar vernevelen eerder een vloeistof, meestal propyleenglycol, die anders in de disco's van de mistmachine komt. Vaak worden nicotine en kunstmatige smaakstoffen toegevoegd, van mint tot woodruff. E-sigaretten worden beschouwd als minder schadelijk dan gewone sigaretten, maar zijn ongezond vanwege de nicotine en de smaakstoffen.

"Het kan niet worden aangenomen dat ze net zo schadelijk zijn als normale sigaretten", zegt Ute Mons, afdelingshoofd voor kankerpreventie in het Duitse kankeronderzoekscentrum in Heidelberg, tegenover de dpa. Sommige aroma's worden nog steeds geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend en beschadigen de luchtwegen. Aangezien e-sigaretten zijn samengesteld uit uiterst fijne vloeistofdeeltjes, kunnen de verontreinigende stoffen zeer diep in de luchtwegen binnendringen en zich daar vestigen.

Gezondheidsgevaar E-sigaret

Hoe de elektronische glow sticks op lange termijn van invloed zijn op de gezondheid blijft onduidelijk. Onder onderzoekers is de kwestie controversieel, de gegevens zijn moeilijk, omdat er extreem veel verschillende soorten en additieven worden verkocht, vaak uit derde wereldlanden. Onderzoekers aan de Universiteit van San Diego telden ongeveer 7.700 verschillende smaken. Omdat u de cartridges zelf kunt vullen, is er ook voldoende ruimte voor experimenten. Ouders mogen in geen geval onderschatten dat kinderen het passieve roken van e-sigaretten schaden, waarschuwt het Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte (BVKJ) . De smaken die tijdens het nevelen in de vloeistoffen ontstaan, vormen een gezondheidsrisico voor de kinderen: ze worden blootgesteld aan nicotine en aan schadelijke stoffen zoals aceetaldehyde en acroleïne. Beide stoffen irriteren de huid en slijmvliezen en beschadigen het ciliaire epitheel in de luchtwegen. Ze worden ook verdacht van het veroorzaken van kanker. Voor het schadelijke chroom en nikkel werden hogere waarden gemeten in de damp van de e-sigaretten dan in de tabaksrook. Passief roken zorgt ervoor dat deze stoffen diep in de longen en de bronchiën van de kinderen doordringen waar ze worden afgezet. De e-sigaret is dus voor kinderen - en andere passieve rokers - niet ongevaarlijk dan de tabaksvariant.