Kennis Hoe vaak moet je de tandenborstel verwisselen?

Tandartsen raden aan ten minste tweemaal per dag hun tanden te poetsen. Hoewel de meeste mensen nog steeds uiterst nauwkeurig zijn, houdt deze zorg gewoonlijk op bij het verwisselen van de tandenborstel: verbleekte haren die rafelig hangen, zijn geen zeldzaam verschijnsel in de tandenborstelbeker. Als dit het geval is, borstelt de borstel niet genoeg en wordt de bescherming tegen tandplak en tandbederf verminderd omdat de tanden niet langer correct schoon zijn. Bovendien kunnen uitstekende borstelharen het tandvlees prikken en bloedingen veroorzaken. Tandartsen adviseren om de tandenborstel om de drie maanden te vervangen. Als het er al heel veel eerder uitziet - de haren zitten zo naar buiten of hangen - moet het eerder worden vervangen. Overigens geldt dit ook voor de opzetborstels van elektrische tandenborstels, voor influenza-infecties, verkoudheden en mondinfecties.

Dus je tandenborstel "leeft" langer:

  • De borstel moet altijd ondersteboven zijn om de haren goed te laten drogen. Overigens hoef je niet bang te zijn voor een overvloed aan bacteriën op je penseel: als de haren in de lucht drogen, worden orale bacteriën gedood omdat ze niet kunnen overleven in een droge omgeving. Het is moeilijk als de borstel in een afgesloten behuizing of in de badkamerkast wordt bewaard, omdat bacteriën daar goed kunnen gedijen.
  • Als de borstelharen na korte tijd versleten zijn, kan dit duiden op overmatige druk tijdens het reinigen. Tandartsen raden aan hun tanden te poetsen met een druk van 150-200 gram. Dat is het gewicht van een sinaasappel . Probeer het uit met je tandenborstel en over op een keukenschaal een druk van 150-200 gram.
  • Gedurende de dag hopen zich veel bacteriën op de handen op. Om te voorkomen dat ze op de borstel terechtkomen, wast u uw handen voordat u uw tanden poetst.
  • U moet uw tandenborstel na elk gebruik reinigen onder stromend water van tandpasta, etensresten en Co. - ook in de groeven en de verdiepingen.