Kennis Hoe vaak moet je het beddengoed verschonen?

We slapen tot acht uur per nacht in onze lakens. Gedurende deze tijd verliest ons lichaam tussen de 1 en 1, 5 liter vocht. Lakens en dekbedovertrek nemen deze op en geven ze weer af - dus ze presteren elke nacht zo goed. Bovendien zijn er tal van huidschilfers en haren die we elke nacht verliezen. Klinkt walgelijk, maar het is heel normaal. Hoe vaak u uw beddengoed verschoont, is natuurlijk een persoonlijke beslissing die afhangt van de feel-good-factor, maar deskundigen adviseren u om de lakens elke twee weken in de zomer en elke vier weken in de winter te vervangen. In de zomer transpireren we meer, daarom moet het beddengoed meer vocht opnemen. Als u allergisch bent, moet u uw beddengoed één keer per week verwisselen, zodat huisstof en mijten zich niet te veel in beddengoed kunnen ophopen.

4 regels voor een betere nachtrust

In bed moeten we vooral één ding: goed voelen. Niet alleen vers beddengoed, maar ook de algemene "slaaphygiëne" is een belangrijke factor om de volgende ochtend fris en fris wakker te worden. Met onze slaapregels spring je 's ochtends als een pasgeboren baby uit bed:

  1. Ga elke avond ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed en sta om ongeveer dezelfde tijd op. Zodoende kan het bioritme bezinken en raakt het niet in de war.
  2. Vermijd fysieke inspanning. Na 18.00 uur zorgt het ervoor dat we zo 'van streek' zijn dat het lichaam langer blijft zitten. Beter: een boek lezen, thee drinken of baden. De cyclus is afgesloten en kan zich aanpassen aan de slaapstand.
  3. Eigenlijk spreekt niets over een middag slaap gedurende de dag - maar dit zou niet meer dan 30 minuten moeten duren, zodat je niet in diepe slaap valt en de slaapdruk 's avonds vermindert. Optimaal zijn tien tot 30 minuten.
  4. Word je 's nachts wakker? Kijk dan niet naar de klok, want als je naar de klok kijkt, krijg je een directe mentale en fysieke reactie. We berekenen hoe lang we nu alleen nog kunnen slapen, tot het alarm afgaat en zelfs meer ontwaakt uit de slaap.