Kennis Hoe vaak moet je je haar wassen?

De markt voor zorg- en schoonheidsproducten is gigantisch, er is een geschikt artikel voor elke behoefte. Maar je kunt ook überzülegen en schade aan huid en haar. Vooral ons haar is erg gevoelig. Sommige mensen worstelen dus met een droge hoofdhuid, broos haar of roos. Een oorzaak zijn chemische stoffen in shampoo, conditioner & Co.! We moeten zeker je huid en haar met rust behandelen - omdat ze ook voor zichzelf zorgen. De belangrijkste boodschap is daarom: dagelijks haarwassen is absoluut te veel! Wat u nog meer moet weten over optimale haarverzorging, kunt u hier lezen.

Waarom krijg ik vettig haar?

Die last heeft van vettig haar, want het dagelijks shamponeren is natuurlijk. Maar vaak is alleen het haar wassen de oorzaak van een vette haarlijn. De hoofdhuid reinigt zichzelf normaal door talg te produceren. Dit wordt gespoeld bij het wassen van het haar - maar ook uitgewassen ingrediënten die het haar beschermen. Het beschadigt niet alleen je haar, het stimuleert ook het lichaam om talgproductie te vernieuwen!

  • Deze cyclus kan worden verbroken door de afstand tussen de haarbehandelingen stap voor stap uit te breiden. Het haar vet niet zo snel en de hoofdhuid blijft gezond.

Waarom krijg ik roos?

Het is vergelijkbaar in roos. De hoofdhuid is te droog of te vet. In beide gevallen: minder is meer!

  • Voor roos veroorzaakt door een te vet hoofdhuid, kunt u de bovenstaande tip gebruiken.
  • In geval van roos vanwege een te droge hoofdhuid, moet u het niet uitdrogen door uw haar te wassen. Ik neem liever zo nu en dan een olie-kuur! Masseer eenvoudig kokos of olijfolie in je haar. Dit helpt de hoofdhuid een beetje als het niet na zichzelf komt. En te veel drinken kan je haar meer vocht geven.

Je moet je haar zo vaak wassen

  • Krullend haar produceert meestal minder talg, wat minder vettig haar betekent. Hier is het voldoende als je je haar één keer per week wast.

  • Met fijn haar is het een beetje anders. Dit vet sneller en kan om de twee dagen worden gewassen. Maar ook hier geldt: natuurlijke cosmetica en huismiddeltjes voorkomen dat uw hoofdhuid te zwaar wordt aangevallen.
  • Normaal haar mag niet meer dan twee keer per week worden gewassen.

Natuurlijk zijn dit ruwe richtlijnen. Na het trainen of stylen met haarlak, is het vaak nodig om je haar te wassen. Bovendien moet u het haar niet te heet wassen en de shampoo grondig spoelen. TIP: Na sterrenkapper Udo Walz (73) zorgt het koude spoelen van je eigen manen voor extra glans en het sluiten van de cuticula-laag !

Alternatief voor gezond, glanzend haar

Appelazijn biedt glans, reinigt en stimuleert de circulatie van de hoofdhuid. Meng gewoon 0, 2 liter appelciderazijn met 1, 0 liter water en giet het over het haar. Masseer vervolgens in en spoel grondig.