Kennis Waarom krijg je zwakke knieën?

In extreme situaties werkt ons lichaam in principe zoals in het stenen tijdperk . Het wordt dan voornamelijk gecontroleerd door reflexen, dus het is het oudste deel van ons denkcentrum, de hersenstam, actief. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de schok in uw ledematen zit: angst voor een belangrijke examensituatie. Vóór het startschot van een beslissende wedstrijd. Of: extreme psychostress op het werk, ontslaggolf dreigt en nu het telefoongesprek, moet je alsjeblieft onmiddellijk verschijnen bij de baas ... Dan kan het tot zo'n reflexmatige reactie komen : het zullen hormonen zijn die gegoten worden, vooral de stresshormoon-adrenaline. En dat leidt eerst tot een zeer korte ontspanning van de spieren, maar voor ons voelt het alsof je nauwelijks rechtop kunt staan. De knieën zijn zacht als pudding, soms voel je je duizelig.

vlucht reflex

Zoals beschreven, dient adrenaline eigenlijk om het lichaam in staat te stellen zo snel mogelijk te vluchten. De spijsvertering wordt gesmoord, volledige concentratie is nu het weglopen. De ledematen, inclusief de voeten, worden voorzien van meer bloed. Maar hoe passen de zachte knieën? Heel eenvoudig: het herprogrammeren van schrik tot gereedheid neemt een klein moment in beslag. Maar als je echt in gevaar bent, zijn je knieën ook weer stabiel.

Overigens kunnen zachte knieën je niet alleen in paniekaanvallen overvallen, maar ook op mooie momenten : terwijl je zoent en op wolk 7 in de liefdeshemel.

Wat te doen?

In minder gevaarlijke situaties kun je diep ademhalen en jezelf verzamelen. Misschien iets te drinken. Als het fenomeen vaker voorkomt en buitengewoon verontrustend is, raden psychosomatische deskundigen gerichte gedragstraining aan, zodat de reflexen en zachte knieën je niet van de les gooien. Homeopathische bolletjes zouden een ondersteunend effect moeten hebben, zoals. B. Argentum nitricum of rescue drops (verduidelijk met de homeopaat). In geval van aanzienlijke stoornissen kan er ook een angstziekte achter zitten, dan noodzakelijkerwijs naar Doc.

Andere mogelijke oorzaken van zwakke knieën

  • extreme fysieke activiteit

  • gebrek aan lichaamsbeweging
  • slecht passende schoenen
  • voedingstekorten
  • overmatige consumptie van alcohol, drugs, nicotine, koffie of thee