Weet je hoe snel haar groeit?

Gemiddeld groeit elk haar ongeveer 0, 3 tot 0, 5 millimeter per dag - dat is ongeveer 1, 5 tot 2 centimeter per maand. In sommige gevallen kan het ook een beetje sneller zijn, maar het hangt af van factoren die niet kunnen worden beïnvloed, zoals genetische aanleg. Het sneller laten groeien van je eigen haar is daarom moeilijk of zelfs onmogelijk - zelfs als sommige schoonheidsproducten iets anders beloven. Zelfs de wijdverbreide misvatting dat het haar sneller groeit, als je de tips kunt knippen, is helaas slechts een misvatting, kan deze veronderstelling wetenschappelijk niet bewijzen. Klinkt niet logisch, omdat het haar groeit vanaf de wortel in de hoofdhuid en niet bovenaan!

Dat is hoe je haar groeit

De groeicyclus van het haar is verdeeld in drie fasen, die verschillende lengtes hebben:

  1. Het begint allemaal met de anagene fase, wanneer de haarwortel het haar voorziet van voedingsstoffen, en daarom groeien ze. Deze fase duurt tussen de twee en zes jaar - dus elk haar heeft een beperkte lengte die het kan bereiken voordat het faalt. In de regel kan haar dus niet langer dan één meter groeien.
  2. Omdat in de tweede fase, ook wel catagene fase genoemd, de groei stopt, de haarwortel geil wordt en zich voorbereidt op de laatste fase van de cyclus ( telogene fase ), waarin het haar wordt afgestoten. Dan kan de haarwortel weer een nieuw haar tevoorschijn toveren.
  3. Omdat de anagene fase bij mannen niet zo lang is als bij vrouwen, heeft het haar minder tijd om te groeien en is het daarom niet zo lang - want mannen hebben meestal dichtere haar dan vrouwen.