Kennis Wat zijn Legionella?

Legionella is een bacterie in het drinkwater. De bacteriën worden overgedragen via water uit de leidingen en kunnen griepachtige symptomen veroorzaken bij ernstige longontsteking. Een Legionella-infectie vindt al plaats door het inademen van fijne waterdruppels tijdens het douchen, airconditioners of bubbelbaden, maar niet tijdens het drinken. Terwijl het water de waterwerken nog steeds van de beste kwaliteit laat, komt het slechts enkele meters van de schadelijke verontreinigingen: afhankelijk van het materiaal van het interne leidingsysteem ontstaat een biofilm waarin bacteriën bezinken en zich vermenigvuldigen. Vooral rubberen en plastic onderdelen bevorderen deze biofilmvorming.

Preventieve maatregelen:

  • Het Robert Koch-instituut adviseert om het warme water van de douche met het raam een ​​paar minuten open te laten zonder in de badkamer te zijn.
  • Als u langer dan drie dagen niet thuis bent geweest, spoelt u alle leidingen in huis totdat er vers water uit de kraan komt (het water is dan veel kouder).
  • Reinig en ontkoppel regelmatig kranen en beluchters. Als u thuis uw leidingwater voor legionella wilt testen, kunt u een legionella-test doen (test kost ongeveer 40 euro, verkrijgbaar in apotheken of bijvoorbeeld hier: of).


Legionella bestrijden: Legionella vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen 25 ° C en 45 ° C. Boven 60 ° C worden ze gedood en onder de 20 ° C vermenigvuldigen ze zich nauwelijks. Het wordt daarom over het algemeen aanbevolen om het centrale drinkwaterreservoir permanent te verwarmen tot ten minste 60 graden - dit betekent dat Legionella in drinkwater zich niet eens kan vermenigvuldigen.