Competities Vecht tegen je concurrenten

Paniek voor wedstrijden? Lees hier met welke trucs je de angst aankan om het volgende grote toernooi te winnen.

Voel je letterlijk je knieën voor een sportwedstrijd? Kun je niet slapen voor de grote dag? Er zijn er maar een paar die niet nerveus zijn voor een wedstrijd. Een groot deel van de nervositeit is niet schadelijk voor iemand - integendeel, het verhoogt onze prestaties en veerkracht. De afgifte van adrenaline verhoogt de pols en bloeddruk, het lichaam stoot meer glycogeen uit en de zweetproductie wordt gestimuleerd. Het gevoel van nervositeit dat in ons wakker wordt, is een positief signaal dat ons lichaam klaar is voor de komende uitdaging.
Maar als de nervositeit erger wordt, heeft dit invloed op onze prestaties. Aangedane atleten maken opeens ongebruikelijke fouten, in slechte gevallen kan het zelfs tot verstoppingen komen. Maar er zijn bepaalde trucs om je competitie onder controle te krijgen.

Denk positief

Negatief gevolgdenken is contraproductief voor de hersenen. Bijvoorbeeld, als u denkt: "Versla nu de serveer niet!", Dat is meestal precies wat. Vermijd ongewenste ideeën en focus op de processen in het heden. Als je een negatieve gedachte hebt - bijvoorbeeld: "De laatste keer dat hij me passeerde vlak voor de finish" - stel je een rood stopbord voor. Blokkeer de negatieve gedachte een paar seconden met het denkbeeldige schild en laat beide samen verdwijnen. Met deze techniek kun je je aandacht terugkrijgen en je concentreren op je werkelijke uitdaging.

Een visie van succes creëren

Denk aan de laatste keer dat je een goede prestatie in de sport hebt behaald. Laat deze visie van succes in je geestesoog komen en noteer de belangrijkste aspecten van positieve associaties (bijvoorbeeld: het tonen van de tanden van je tegenstander, het hoofd koel houden, gecontroleerde agressie, enz.). Met behulp van je visie kun je je mentaal optimaal voorbereiden op de competitie door je bewust te worden van de gewenste aspecten.

Ontspanning door een goede ademhaling

Ademhalingstechnieken helpen de angst te overwinnen. Je kunt het zittend, staand en liggend doen. Gebruik ze idealiter vlak voor de wedstrijd. Adem langzaam, diep en gelijkmatig door de neus en pers de lucht naar buiten door de licht geopende lippen. Adem diep in en uit voor een tijdje, ontspan je hele lichaam en denk niet aan iets anders.

Mentale training

De acties moeten volledig automatisch zijn in een competitie. Voor het brein maakt het nauwelijks uit of je daadwerkelijk aan het oefenen bent of alleen maar aan het verbeelden van bewegingen. Daarom, als voorbereiding op een wedstrijd, ga je stap voor stap meerdere keren per week door de bewegingen.

Realistische doelen

Te hoge doelen komen zelden samen en zijn daarom een ​​garantie voor frustratie. Blijf realistisch en stel jezelf kleinere tussendoelen die een stimulans vormen. Deze moeten haalbaar maar tegelijkertijd veeleisend zijn. Zodoende kunt u uw inspanningen richten op een specifiek punt en meer succeservaringen hebben.

centrum

Voor sporten met korte pauzes (bijvoorbeeld voor een voetbal strafschop of een basketbalpauze), kunt u de zogenaamde centreringoefening gebruiken. Hier vestigt u de aandacht op uw lichaamscentrum, uw navel. Haal diep adem in en uit de maag. Richt al je aandacht op je navel. Blijf een tijdje ademen totdat je je kalm en zwaar voelt.
Deze methode kalmeert, is eenvoudig, maar effectief in het onder controle krijgen van de angst.