Lijst met moeren 10 Fit Nuts: de Quick Facts Check!

1. Macadamia: de denkernoot

De feiten: meer dan 700 kcal per 100 g. Optimale vetzuurverhouding. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Conclusie: Macadamia's zijn kalorientechnisch zwaargewichten, maar bevatten veel vezels en mineralen. Ze hebben een perfecte verhouding van Omega-6 tot Omega-3-vetzuren. Dit versterkt de zenuwcellen en verhoogt de denkkracht.

Heerlijk: in Aziatische gerechten en koekjes.

2. Peanut: de veganistische noot

De feiten: 560 kcal per 100 g. Beste eiwitgehalte onder alle noten. Plus veel B-vitaminen.

Conclusie: met 25 g per 100 g, de meest voedzame noot en daarom een ​​belangrijke eiwitbron voor veganisten. Vanwege hun unieke smaak bijzonder veelzijdig.

Heerlijk: gepureerd in pindasaus tot saté-spiezen of geroosterd op wokgroenten, tot salades.

3. Pistache: de voedingsmoer

De feiten: 560 kcal per 100 g. Hoogste gehalte aan ijzer en fosfor.

Conclusie: de fosfor van pistachenoten samen met calcium voor de vorming van sterke botten. IJzer is belangrijk voor de strijd tegen het immuunsysteem en het transport van zuurstof in het bloed. Speciaal aanbevolen voor atleten die bovengemiddeld vaak lijden aan ijzertekort.

Lekker: gebakken vis of yoghurt met honing.

4. Hazelnoot: de slanke moer

De feiten: ongeveer 650 kcal per 100 g. Grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren, veel eiwitten.

Conclusie: hazelnoten bevatten oleïnezuur (een onverzadigd vetzuur), dat in de dunne darm wordt omgezet in het hormoon oleoylethanolamide (OEA). Dit zorgt voor de afgifte van het verzadigingssignaal in de hersenen en heeft een eetlustonderdrukkend effect.

Lekker: geroosterd, gehakt of als olie in wintersalades, groenterekken of notenbrood.

5. Cashew: het leren van sporten

De feiten: ongeveer 550 kcal per 100 g. Hoogste gehalte aan koolhydraten en
Magnesium.

Conclusie: Koolhydraten vóór de wedstrijd verhogen de atletische prestaties. Een paar cashewnoten voor de sport zorgen voor snel beschikbare energie. Magnesium voorkomt spierspasmen. Vanwege de milde, zoete smaak zijn cashewnoten puur uit de hand, vooral heerlijk.

Heerlijk: in zelfgemaakte pesto of als een contrast in knapperige chocoladekoekjes.

6. Walnoot: de anti-verouderingsmoer

De feiten: bijna 680 kcal per 100 g. Hoogste gehalte aan antioxidanten. De ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) is verreweg het hoogst in walnoten.

Conclusie: 50 gram walnoten bedekken de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid antioxidanten. Deze bestrijden schadelijke vrije radicalen in elke lichaamscel, beschermen het hart, voorkomen kanker en houden de huid jong en strak.

Heerlijk: als vulling voor pasta, verspreid in granen of op de salade.

7. Almond: de vrouwennoot

De feiten: 576 kcal per 100 g. Rijk aan foliumzuur. Veel basische aminozuren, goed voor de maag.

Conclusie: tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen maagzuur en misselijkheid veroorzaken. Amandelen, zoals hazelnoten, bevatten veel eiwitten die het overtollige maagzuur bufferen. Tip: als je een probleem hebt, kauw elke dag amandelen grondig - hoe langzamer, hoe effectiever. Het overvloedige foliumzuur is ook goed voor aanstaande moeders.

Heerlijk: in currysaus met gevogelte, garnalen of vis. Ook geschikt voor glutenvrije taarten zonder bloem.

8. Pecannoot: de vetmoer

De feiten : ongeveer 690 calorieën per 100 gram. Het behoort tot de walnotenfamilie, maar is zoeter en aromatischer dan deze.

Conclusie : met een vetgehalte van meer dan 70 procent is het een van de dikste dingen in de notenfractie. Niettemin, je kunt ze knabbelen in hectische tijden, omdat dankzij overvloedige B-vitaminen en magnesium pecan-eters sterke zenuwen hebben.

Heerlijk: met honing en Griekse yoghurt of in muffin met frambozen en witte chocolade.

9. Pijnboompitten: de mediterrane noot

De feiten : ongeveer 670 calorieën per 100 gram. Rijk aan onverzadigde vetzuren.

Conclusie : het is zo gemakkelijk en prachtig, dat het een verleidelijk plezier is. Top, net als bij pecannoten, is het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren, die het hart beschermen.

Lekker : thuis in de mediterrane keuken en top voor bijna alle soorten pasta, maar ook in salades.

10. Paranoot: de kerstnoot

De feiten: ongeveer 650 calorieën per 100 gram, de meest volle nootsmaak!

Conclusie: hier maken we een uitzondering op het gebied van inkoop: omdat paranoten ook zo gemakkelijk in hun schaal kunnen worden gemalen dat we aanbevelen ze geschild en verpakt te kopen. Maar dat mag niet leiden tot overmatige consumptie, want de dingen bestaan ​​voor driekwart uit (maar gezond) vet. Maar omdat hun selenium en zink de cellen beschermen, bevorderen veel koper en ijzer de vorming van bloed en het is zooo lekker, we zeggen in de richting van Kerstmis "Ja" tegen de Paranoot!

Lekker: in een salade met kaas, appel, peer en peper of in knapperige koekjes.